måndag 1 juli 2019

Honduras deporterar reporter från Sveriges Radio

Sveriges Radios reporter Pablo Dalence (infällda bilden) deporterades klockan 05.00 i måndagsgryningen från Honduras till El Salvador. På bilden ett exempel på den gigantiska militarisering av 20.000 armésoldater som oppositionen anser vara en bekräftelse på att Honduras lever under en diktatur värre än den som upprättades den 28 juni 2009 i den militära statskuppen.




Honduras deporterar reporter från Sveriges Radio

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2019-07-01 / Sveriges Radios reporter Pablo Dalence deporterades klockan 05.00 i gryningen från Honduras till El Salvador efter att de honduranska migrationsmyndigheterna vägrat honom inresa i landet. Oppositionen rasar mot beslutet som de anser är ytterligare ett uttryck, som de säger, ”för hur diktaturen försöker strypa pressfriheten och dölja den dramatiska verkligheten i den centralamerikanska nationen”.

Journalisten PABLO DALENCE från Radio Sweden anlände till Honduras i söndags. Hans uppgift bestod i att göra ett eller flera reportage om de tio åren som gått sedan den militära statskuppen den 28 juni 2009. När han landade på Tegucigalpas internationella flygplats Toncontin International Airport, förhördes han av migrationspolisen, som i princip också är en gren av den hemliga politiska polisen. Därefter deporterades Dalence i gryningen måndag morgon till El Salvador.

Fyrtio mördade journalister sedan 2009

Organisationen C-Libre är en sammanslutning av honduranska journalister vid sidan av det korrumperade Journalistkollegiet och representanter för organisationen anlände till Toncontin för att försvara Dalences rätt att utföra sina journalistiska uppgifter i Honduras och att hans arbete skulle respekteras. Men förgäves, Dalence utvisades av den regim som utpekas av människorättsorganisationerna för att vara ytterst ansvarig för att över 40 journalister har mördats sedan den militära statskuppen den 28 juni 2009.

En faksimil från dagstidningen El Heraldos framsida över ett av de många morden på journalister i Honduras.


En av de som gick i spetsen mot kuppmakarna är Carlos Eduardo Reina, medlem av den högsta ledningen av vänsterpartiet Libre (Libertad y Refundacion), landets största parti som säger sig ha blivit bestulen på två valsegrar 2013 och 2017.

Flera deporterade

– I dag (måndag) klockan 10:30 skulle jag ha ett möte med journalisten Paul Dalence från Sverige. En kollega till honom här i Honduras tog kontakt med mig och undrade om jag kunde ställa upp för en intervju med Dalence som skulle landa på Toncontin söndag eftermiddag. Jag sa ja och vi bestämde att träffas 10.30 i morse. Men till min förvåning fick jag i morse veta via den honduranska journalisten att Dalence hade gripits i söndags eftermiddag när han landade på Toncontin. Där tillbringade han hela natten och i morse blev han deporterad till El Salvador, säger Reina när jag träffar honom i Tegucigalpa.

Carlos Eduardo Reina. 
FOTO: RADIOHOUSE.HN
Han berättar att inte bara Dalence hade vägrats inresa till Honduras för att göra reportage. Även den latinamerikanska tevekanalen Telesurs mexikobaserade reporter greps och vägrades först inresa. Men beslutet ändrades dagen efter. Ett flertal latinamerikanska representanter som skulle ha deltagit i en hearing om statskuppen för tio år sedan från olika länder vägrades också inresa och tvingades återvända till sina hemländer.

Huvudstaden totalt militariserad

·         Är regimen rädd för att omvärlden och medierna ska ta del av den honduranska verkligheten som att 40 honduranska journalister har mördats sedan statskuppen och att huvudstaden Tegucigalpa militariserades under de senaste dagarna med 20.000 armésoldater och militärpolis?

– Exakt, regimen är rädd för den är märkbart försvagad efter de senaste månadernas massiva protester. Många av de internationella delegaterna kunde inte resa in i Honduras. Diktaturen lämnade inte några som helst motiv och bröt mot gällande lagar. De anländande hade giltiga pass och flera av dem behöver heller inget visum för inresa (vilket gäller för svenskar). De möttes bara av beskedet att ”här kommer ni inte in”! Med all säkerhet ville regimen inför omvärlden inte visa upp den militarisering av landet som ägt rum de senaste veckorna, som är värre än un der militärkuppen för tio år sedan. Åtgärden visar bara att regimen är desperat och tror, att genom att stoppa inresa för journalister ska de kunna förhindra att människor ute i världen ska se Honduras med andra ögon.



USAID upprättar ”journalistprofiler”

Närmare etthundra honduranska journalister (och en svensk) omfattas av ett särskilt skydd som utgår från ett sedan två år inrättad organ. Det har som uppgift att öka den fysiska säkerheten för journalister i Honduras. Men organet är under stark kritik och många anser att USAID, som finansierar organet upprättar personakter om vad journalisterna skriver om, var de arbetar, hur hela infrastrukturen över deras resvägar, bostad och arbets- och levnadsrutiner i praktiken är ett spionagearbete för ett USA-organ som många i Latinamerika anser vara en civil fasad av CIA.

DAVID ROMERO (till vänster) och Rony Martinez, bägge reportrar på Radio Globo när militären ockuperade landets största radiokanal som militariserades och förbjöds under lång tid efter statskuppen. Romero dömdes i början av 2019 till nästan elva års fängelse för att ha avslöjat en stöld inom socialförsäkringssystemet på närmare 350 miljoner dollar med förgreningar till den sittande presidentens regering. Men i omvärlden talas det bara om Venezuela.

Carlos Eduardo Reina menar också att regimen försöker konsolidera den internationella tystnaden om vad som händer i Honduras och att journalister skjuts ihjäl i en omfattning som bara kan jämföras med Mexiko. Men inte bara det fysiska våldet utan även munkorgarna som honduranska journalister anser att de utsätts för av regeringen Juan Orlando Hernandez.

Munkorgslagar mot journalister

– Ett exempel är de tio år och åtta månaders fängelsestraff som journalisten David Romero just nu avtjänar sedan några månader. Han uttryckte sig vulgärt sex gånger mot en kvinnlig advokat och med den förevändningen dömdes han till det makabra straffet att avtjäna mer än ett decennium i fängelse. Men det är en hämnd för de avslöjanden han har gjort vad gäller korruption inom regeringen.

Förra veckan attackerades studenterna på landets allmänna universitet (UNAH, Universidad Autonoma de Honduras) som protesterar sedan en månad mot försöken att privatisera utbildning och hälsovård. Studenterna ockuperade vägen framför universitetet och attackerades av den med AK-gevär utrustade militärpolisen som lyder under armén och inte den nationella polisen.

Sex studenter skottskadades av arméenheterna när dessa trängde in på det autonoma universitetsområdet och besköt tusentals studenter som också utsattes för massiva tårgasattacker. Det är i den ”arbetsmiljön” vi reportrar arbetar under.

– Reportern Giovanni Estrada från den oppositionella tevekanalen UNETV fick sin arm förstörd för resten av sitt liv när han besköts med AK-gevär under en manifestation. Men medierna i världen ägnar sig mer till att beskriva händelser i Venezuela och Nicaragua medan den dramatiska verkligheten förtigs, summerar Carlos Eduardo Reina.

En av de skottskadade studenterna
på UNAH.
Video: Militär/armépolisen skjuter skarpt mot studenterna på UNAH:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar