fredag 5 juli 2019

Honduras: Nyckelvittne i mordet på Bertha Caceres mördad

Den mördade Berta Caceres´ grav. "Vi måste vakna, vi måste väcka mänskligheten, det finns inte längre tid"! FOTO: MIRIAM EMANUELSSON.




Honduras: Nyckelvittne i mordet på Bertha Caceres mördad

Av Dick Emanuelsson


TEGUCIGALPA / 2019-07-05 / Olvin Gustavo García var den professionella mördaren som i slutet av december 2015 skulle släcka livet på den älskade indianledaren och revolutionären Bertha Caceres. Garcia var ett nyckelvittne i den kommande rättegången mot kraftverkskonsortiet Desas verkställande direktör, David Castillo, en CIA-utbildad militär och den man som utpekas som den som gav uppdraget till Garcia att mörda den främsta motståndaren mot kraftverksbygget i Rio Blanco, i norra Honduras. Igår mördades Garcia.

I ett pressmeddelande som organisationen Copinh (Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras) publicerade för bara en timma sedan uppger Copinh att Olvin Gustavo García mördades igår, den 4 juli i samhället San Bartolo, i länet Intibucá, nära gränsen mot El Salvador.

Den 14-årige Alan Garcia, sårad av skotten från armépatrullen som mördade hans far, Tomas Garcia, en av ledarna tillsammans med Berta i Copinh.


”Med mordet på Olvin García Mejía begravs ett nyckelvittne och de verkliga planerna som företaget DESA hade för att mörda Berta Caceres”, säger Copinh i sitt uttalande som Berta var ordförande för.

Enligt Copinh hade García Mejía kontrakterats flera gånger för att mörda Berta och andra ledare för lenkaindianernas organisation.  I samtal med konsortiets miljöansvarige, Sergio Rodríguez, uppgav David Castillo att Garcia är “vår bästa säkerhet för kraftverksbygget”. Rodríguez var en av de sju som i december dömdes som medskyldig till mordet på Berta Caceres.

Enligt utredningen av mordet ska Olvin García redan den 27 december 2015 fått uppgiften att mörda Caceres men planen gick om intet efter att Garcia ertappats av polisen med vapeninnehav. David Castillo och andra inflytelserika pressade myndigheterna att släppa Garcia som efter bara fyra dagar i arresten frigavs.

Den 2 mars 2016 verkställdes planerna på mordet på Berta Caceres. I rättegången som följde befanns sju personer som skyldiga för att ha utfört mordet. Fyra av dem med förflutet eller med anställning inom den honduranska armén och dessmilitära underrättelsetjänst. Men vem beordrade mordet?

David Castillo, vd för kraftverkskonsortiet är den som pekas ut som den som beordrade mordet på Berta Caceres.


Utexaminerad på USA:s Militärakademi

Enligt Copinh och en stor del av den politiska oppositionen pekades David Castillo ut som en bricka i mordet i egenskap av verkställande direktör.

I slutet av december 2013 intervjuade vi Berta som då hade gått under jorden efter att åklagarämbetet hade utfärdat en arresteringsorder mot henne. Vi frågade henne vem som stod bakom företaget Desa? Bertha presenterade en oligarkfamilj med investeringar inom bankvärlden och nu också inom den så kallade “förnyelsebara energisektorn”.

– David Castillo, den man som presenterar sig som styrelseordförande i Desa är utexaminerad på USA:s Militärakademi i West Point (School of the Americas, där alla som arbetar på CIA har fortbildats). Han är utbildad i och rådgivare till Honduras väpnade styrkor i militär underrättelsetjänst. Det är den länken, den militära, vi ser i alla dessa megaprojekt som gruv- och kraftverksbyggen i Honduras efter militärkuppen (28 juni 2009).

Sa Berta.


Kraftverkskonsortiets säkerhetschef, med sina underordnade i ryggen intervjuas av skrivaren vid kraftverkskonsortiet Desa i Rio Blanco. FOTO: MIRIAM EMANUELSSON.
Berta Caceres var den kanske mest mordhotade

i Honduras. Denna lista presenterade den spanske
domaren Baltazar Garzón.

 Armélöjtnant och säkerhetschef

Vi reste till nordvästra Honduras och lenkaindianernas vagga och konfronterade DOUGLAS BUSTILLO, en före detta armélöjtnant som utsågs av Castillo som säkerhetschef för kraftverkskonsortiet. Han anklagades av Berta och Copinh för att leja grupper av mördare och kidnappare. När vi filmade och fotograferade honom gjorde han samma sak med oss.

– Nej, indianerna är inga gerillakrigare, sa han när vi konfronterade hans anklagelser om att Copinh hade inlett en gerillarörelse i denna region i Honduras. Företaget (Desa) säger att de har papper på att det har köpt mark av indianerna. Vi är satta till att se till att egendomen inte utsätts för skada eller intrång, sa den före detta armélöjtnanten.

En månad efter mordet på Berta greps han och sju andra som i december 2018 dömdes för mordet på Berta.

Motivet för att Castillo inte ställdes inför rätta samtidigt som de sju andra vet bara den honduranska skamfilade rättsapparaten som betraktas som ett verktyg i händerna på den lika skamfilade presidenten, Juan Orlando Hernandez.

Men Castillo ska ställas inför rätta inom snart men i den rättegången kommer ett nyckelvittne att utebli, Olvin Gustavo García, mördad igår, den 4 juli.


Video/intervju med Berta Caceres som vid tillfället hade gått under jorden:
https://youtu.be/Yiu_G9gdQ4g


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar