måndag 8 juli 2019

Honduras: USA-stödda arméenheten ”Fusina sköt ihjäl 11-åriga Stefani”

Stefani Yolany López, 11, dödades av skottet från arméenheten Fusina.




USA-stödda arméenheten ”Fusina sköt ihjäl 11-åriga Stefani”

Av Dick Emanuelsson


TEGUCIGALPA / 2019-07-08 / Gabriel Quiroz greps av skräck när kulorna perforerade den tunna plåten i hans bil i lördags. I baksätet blödde tre av hans passagerare, bland dem hans 11-åriga obeskrivligt söta dotter Stefani Yolany López. Hon hade dödats omedelbart av skottet som ändade hennes liv från vad invånarna i staden menar var skott från arméenheten Fusina (La Fuerza de Seguridad Interinstitucional Nacional).

Quiroz hade deltagit i flera politiska kurser hos ”La Organizacion Politica los Necios”, den revolutionära delen av det stora vänsterpartiet Libre, och deltog aktivt i protesterna mot den USA-stödda högerregimen i Honduras´ fjärde största stad, Choluteca, nära gränsen till Nicaragua och El Salvador.

– Gabriel hade deltagit 4-5 gånger i kurser i politisk formation, berättar en av de ledande kadrerna i Los Necios, en strömning inom Libre som baserar sin politiska aktivitet i en kombination av teori och praktik, mellan marxism/leninism och den konkreta klasskampen i de fattiga bostadsområdena i landets städer och den honduranska landsbygdens utarmade miljonmassor.



”Göra slut på tyrannin”

Stefani var blott elva år, alldeles i starten av sitt liv när hon sköts ihjäl i vad Cholutecainvånarna påstår vara enheter ur arméns Fusinastyrkor, specialstyrkor som sätts in för att slå ned de folkliga protesterna i Honduras som för varje vecka blir allt våldsammare.

– Hur mycket oskyldigt blod ska den kriminelle diktatorn Juan Orlando Hernandez spilla innan Honduras´ folk reser sig en gång för alla och gör slut på tyrannin som utsöndras från alla delar av statsapparaten, kontrollerad av en mördare, säger Roman Castro i en Whatsappkommentar från Choluteca.

Lepra, TBC och blödande dengue

I regionen runt Choluteca härskar den extrema fattigdomen och dess konsekvenser i form av lepra och tuberkulos i vad som kallas för ”Torkans Korridor”. Temperaturen pendlar mellan 35-45 grader året runt. Och medan presidenten tar ut en extraskatt på fyra procent på alla finansiella transaktioner som går till nyinrättade militaristiska grupperingar som Fusina, gör Världshälsoorganisationen WHO ett ramaskri för Honduras redovisar de högsta antalet drabbade av denguefebern i världen.

Medan Brasilien redovisar ett dödstal för dengue på 0,03 per 100.000 invånare, uppvisar Honduras ett dödstal som uppgår till hela 0,3. Nicaragua, detta förtalade land redovisar de lägsta siffrorna i Centralamerika vad gäller den blödande dödliga denguesmittan för Nicaragua har den bästa och billigaste sjukvården i Centralamerika. I Honduras, säger WHO i ett uttalande från 19 juni, står vi inför en epidemi. Fram tills förra veckan hade 79 honduraner dött i dengue medan närmare 16.000 är drabbade.



Mot privatiseringen och nicaraguansk hjälp

Därför var Gabriel Quiroz ute på gatorna varje vecka tillsammans med sina vänner i Choluteca för att förhindra att den usla allmänna hälsovården och utbildningen ska privatiseras. Därför mördades hans dotter av skottet som var avsett för Gabriel, säger kamraterna i Motståndsfronten i Choluteca och resten av Honduras som gråter med familjen och Stefanis skolkamrater som i dag följde henne till den sista vilan i en akt som får den mest hårdhudade att brista i gråt.

Quintin Soriano är liberal borgmästare i Choluteca och uppgav dagen innan mordet på elvaåriga Stefani att han kommer be Nicaraguas president om medicinsk och sjukhushjälp. Orsaken är att den USA-stödda honduranska regeringen inte bryr sig om vad som händer i denna del av Honduras, sa borgmästaren.

– Det är pinsamt att vi måste vädja om stöd hos ett annat land där hälsovården och medicinerna är mycket billigare. Men hur som helst har vi ansökt om att få träffa president Daniel Ortega för att sondera på vilket sätt han kan hjälpa denna kommun, sa Soriano, som tillhör det liberala partiet i Honduras.




fredag 5 juli 2019

Honduras: Nyckelvittne i mordet på Bertha Caceres mördad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar