fredag 31 maj 2019

PROTESTERNA I HONDURAS: USA-ambassadens ingång i lågor efter pressmeddelande i morse

Ingången till den vanligtvis välbevakade USA-ambassaden i Honduras´ huvudstad Tegucigalpa i dag, fredag den 31 maj 2019, i lågor. I april 1988 brändes USA:s konsulat och tre människor dödades av ambassadens krypskyttar. Hatet mot USA:s användning av honduranskt territorium i sitt krig mot sandinistregeringen i Nicaragua och USA:s stöd till diktaturen i El Salvador mot vänstergerillan FMLN samt dess permanenta inblandning av Honduras´ inre angelägenheter fick droppen att rinna över bägaren. Flera av de inblandade så som vänsterledaren Roger Gonzalez "försvann" senare, ett av 200 offer för den statsterrorism som USA instruerade och tränade via honduranska militärer och poliser. Dödsskvadronen "Bataljon 3-16" var ett sådant illustrativt exempel.





PROTESTERNA I HONDURAS:
USA-ambassadens ingång i lågor efter pressmeddelande i morse

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIUGALPA / 2019-05-31 / Vid lunchtid i dag fredag 31 maj, andra dagen av generalstrejk och protester med vägblockeringar på ett 30-tal platser i den centralamerikanska nationen, placerade ett antal maskerade män helt lugnt 6-7 bildäck vid den tillfälligt (Sic!) obevakade ingången till USA:s ambassad i huvudstaden Tegucigalpa och tände på. På taket rörde sig ambassadens krypskyttar sig oroligt men hade förmodligen problem att se något för den täta röken som steg mot dem.

Under hela eftermiddagen har det spekulerats om det är en grupp infiltratörer från den honduranska regimen eller en autentisk vrede mot USA:s politik mot Honduras som föranlett attacken. Den rubriceras som mordbrand och är ett allvarligt brott eftersom det riktades mot en diplomatisk legation som regleras enligt Wienkonventionen.

Att USA bryr sig minimalt om internationella regler och konventioner bekräftades efter att Trump tillät hans självutnämnde ”interimspresident” i Venezuela, Juan Guaidó, att ta över, helt i strid mot Wienkonventionen, Venezuelas ambassad i Washington. I FN är det president Nicolas Maduros regering som är den legitime medlemmen och har plats och där mer än 150 stater har diplomatiska förbindelser med Venezuelas regering, inte med Nickedockan Guaidó.

I dag har den andra dagen av generalstrejk mötts med en repression utav sällan skådat slag och i huvudstaden har regelrätta slag genomförts mellan demonstranter som, när de attackerats med tårgas har besvarat repressionen med det till buds enda vapnen, stenar. Det är uppenbart att regimen förlorar allt mer kontroll över situationen i landet som till stora delar är paralyserat på grund av vägblockaderna.

Anhöriga i Kommittén för de Försvunna under 1980-talet, då den starke mannen i Honduras var USA-ambassadören John Dimitri Negroponte protestererar framför USA-ambassaden i Tegucigalpa då Negroponte kom på ett besök för några år sedan. FOTO: DICK EMANUELSSON.


USA-ambassadens pressmeddelande

Det är denna situation som fick en oroad USA-ambassad att i morse publicera ett pressmeddelande som möttes med en autentisk vrede, en kommuniké som förlöjligades i de sociala nätverken. Det är mycket svårt att hitta någon som ser med sympati på den direkta permanenta inblandningen från USA:s sida i Honduras där de ser på honduranerna som om de inte vore vuxna självständigt tänkande människor.

Honduranerna har gott minne och minns när den t.f. USA-ambassadören, överstelöjtnanten och reservisten i USA:s marinkårsstyrkor, HEIDI FULTON sammankallade pressen i Valtribunalens högkvarter och förklarade att State Departement ansåg att valet den 26 november 2017 hade gått rätt till och att ”USA:s man i Honduras”, Juan Orlando Hernandez är president för de kommande fyra åren.

Det var den 30 november 2017 då valsammanräkningen från valet den 26 november hade avbrutits och valservern stod still i 36 timmar medan hårddisken formaterades och all information från valsammanräkningen raderades. Vid avbrottet ledde oppositionens presidentkandidat med ointagliga fem procent efter att 61 procent av rösterna hade räknats. Efter att valservern hade ”reparerats” kom de första siffrorna som visade att den sittande presidenten ledde med 1,5 procent efter att ”rösterna från landsbygden” hade räknats.

Oppositionen anklagade både Valtribunalen som USA-ambassaden som delaktiga i vad de ansåg vara ett ”flagrant valfusk”. Och protesterna blev våldsamma och arméns säkerhetsstyrkor sköt ihjäl 22 människor under de två månader protesterna pågick.

USA-ambassadens kameror "neutraliserades" innan ingången antändes.


”Vi står inte ut längre”!

I USA-ambassadens pressmeddelande [1] denna fredagsmorgon understryker Heidi Fulton:

Som vän och allierade till Honduras´ folk och regering gör USA:s ambassad en uppmaning till alla honduraner att avstå från våldsaktioner. Vi understryker nödvändigheten av att lösa sina meningsskiljaktigheter under fredliga former och med respekt för den allmänna ordningen”.

Hur tolka detta första stycke i uttalandet?

För det första markerar USA-ambassaden att den fortfarande har förtroende för regeringen JOH och ser den som sin allierade. Det är ett viktigt uttalande för regimen eftersom motsatsen skulle innebära att regimen faller som ett korthus. Det totala beroende till USA är historiskt sett ett faktum, med undantag för regeringen Manuel Zelaya som också kom att störtas under överinseende av Hillary Clinton, den 28 juni 2009.

För det andra är USA-ambassaden mycket oroad över att protesterna mot regimen och dess lagdekret om att privatisera utbildning och sjukvård har antagit proportioner som har överraskat den förkrossande majoriteten av medier och politisk elit, i och utanför Honduras. Men, som honduranerna själva säger; ”Vi står inte ut längre, det finns varken arbete eller social säkerhet, folk hungrar och terrorn från ordningsmakt och organiserad brottslighet går över alla bräddar”. Det spelar ingen roll hur många uppfordrande pressmeddelanden USA-ambassaden publicerar, honduranens förakt mot Grannen i Norr ökar för varje pressmeddelande.

En militariserad polisapparat som anklagas av oppositionen för att attackera utan den minsta provokation. Den peppargas som används är oerhört farlig för människans lungor och luftvägsystem eftersom det fräter sönder kroppens organ.


Kontrollerar rättsapparaten

Framgången för landet är avhängigt i hur man lyckas utveckla demokratin via samtal baserade på ömsesidig respekt. Även om skillnaderna i uppfattningar kan tyckas vara stora, kan Honduras´ regering, civilsamhället (tala om ett slitet uttryck för det innefattar alla utom de uniformerade!!), den privata företagssektorn och Honduras´ folk lyckas via en konsensusdialog som gynnar alla”.


“BULLSHIT”! SAMMANFATTAR DEN honduranska oppositionen USA-ambassadens försök att behandla honduranerna som skolbarn via dessa rekommendationer. USA-ambassadens har gett sitt erkännande till den man som anklagas för att via administrativa beslut ha tagit kontroll över och har placerat sitt folk i Högsta Domstolen, Författningsdomstolen, Åklagarämbetet, att via Kongressen genomfört kuppartade beslut där oppositionens ledamöter inte ens kallats.

En skattereform har genomförts där alla finansiella ärenden eller bankuttag pungslås med fyra procent som är en ”säkerhetsskatt” för militarisering av samhället. Dessa pengar redovisas inte. Det vill säga, det finns ingen demokratisk kontroll över dessa miljonsummor. Inte ens parlamentsledamöterna vet hur mycket av denna skatt som går in i den budget som finansierar presidentens egna beslut.

En despotisk regim

Regimen betraktas av historiker och sociologer som den mest odemokratiska och despotiska regim som Honduras, med undantag för ett par av de militärjuntor som styrt efter respektive militärkupp, har haft sedan självständigheten från den spanska kolonialmakten.

Honduranska, centralamerikanska immigranter på "La Bestia", det mexikanska tåget som varje dag har hundratals om inte tusentals flyktingar undan hunger och terror. Trump säger att de kommer från "rövhålsländer" och de är "tjuvar och slödder".


USA-ambassadens förslag om ”konsensusdialog” med regimen bemöts därför av honduranerna med ett gapskratt, totalt verklighetsfrämmande, anser de.

Alla vill vi se en lovande framtid för detta land. Nu har ögonblicket infunnit sig att tänka på välstånd för alla barn och ungdomar, att arbeta gemensamt för att förverkliga denna lovande demokratiska och förenade framtid som alla honduraner förtjänar”.

Detta stycke anses direkt patetiskt och är kanske det som mest retat och gjort honduranerna ursinniga. Honduras är det näst fattiga landet på den amerikanska kontinenten. Enligt det ekonomiska FN-organet Cepal är 46 procent av honduranerna extremt fattiga och 68 procent lever i fattigdom.

Ni kanske minns vad Donald Trump, USA-ambassadens arbetsgivare, sa under den tredje veckan 2018? Trump sa att han betraktade Honduras, El Salvador och Haiti som ”rövhålsländer” varifrån immigrantskaravaner ”med tjuvar, knarklangare och våldtäktsmän kommer”.

Det är den man som är ytterst ansvarig för en immigrationspolitik som lett till att sex barn från Guatemala och Honduras under de senaste månaderna har dött i de läger som står under kontroll av USA:s immigrationsmyndigheter. Men USA-ambassadens pressmeddelande uttrycker såååååå stark oro för Honduras ”alla barn och ungdomar”.

Om det är reella protesterande honduraner som antände ingången till USA-ambassaden vid middagstid i dag, fredag, det vet vi ännu inte. Men att aktionen applåderades är ingen hemlighet.

Noter:
[1] USA-ambassadens pressmeddelande



President Juan Orlando Hernandez är den ende, vid sidan av Brasiliens Bolsonaro som har flyttat sin ambassad till Jerusalem, applåpderad av Trump och Netanyahu. På bilden en stor patrullbåt för 50 miljoner dollar som Honduras har köpt av Israel samt drönare och stridsflyg till ett värde av 209 miljoner dollar. Samtidigt skickar Läkarkollegiet i Honduras ut "S.O.S." om att det inte ens finns bedövningsmedel på de allmänna sjukhusen för att opererar patienterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar