måndag 6 maj 2019

I Honduras anläggs Israels första militärbas i Latinamerika

Tusen israeliska militärer och poliser till Honduras, Centralamerika. USA:s gendarm i mellanöstern ska nu förstärka USA:s positioner på "vår hemisfär", som han sa John "Monroe" Bolton förra veckan.




I Honduras anläggs Israels första militärbas i Latinamerika

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2019-05-06 / USA tar nu hjälp av Israel för att befästa sin aggressiva offensiv mot folken i Central- och Sydamerika. Den slutsatsen gör den politiska oppositionen i Honduras efter att det i morse offentliggjorts att Israel anlägger sin första militärbas i Latinamerika, närmare bestämt i Honduras. Nyheten publicerades samtidigt som den sionistiska statens militära maskineri mördade 25 palestinier medan 154 sårades i 320 israeliska bombattacker på Gazaremsan.

Tusen israeliska militärer och poliser kommer att bli den första fasta israeliska militära kontingenten på den amerikanska kontinenten. Israelerna ska bli granne med sin ”storebror”, USA och inkvarteras i USA:s/Centralamerikas största flygbas, Soto Cano i staden Comayagua, i centrala Honduras.

”Palmerola”, som honduranerna kallar basen har den längsta landningsbanan i Centralamerika och betraktas av bedömare som ett historiskt ”fast Hangarfartyg” med sin geostrategiska centrala punkt i ”Amerikas Midja”, som Centralamerika också kallas. Härifrån kan USA:s bombflyg nå Managua/Nicaragua på tjugo minuter, Havanna/Kuba på två timmar och caracas/Venezuela på lika lång tid.

Twittret från Manuel Diaz-Galeas.


Washingtons strategi

Det handlar om att ”GringoStaten vill stärka den militära, geopolitiska rollen, få sin kontroll och dominans bekräftad i Centralamerika och Karibien och [tar nu hjälp av Israel som] potentiell militär rådgivande vid en direkt fysisk attack mot Sandinistregeringen i Nicaragua i händelse av en eskalerande belägring från Washingtons sida”.

Det skriver Manuel Díaz-Galeas‏, advokat och expert på internationella relationer i ett Twitter i dag. Han är även pressekreterare för det stora vänsterpartiet LIBRE, Libertad y Refundacion.


Carlos Zelaya.
Även parlamentsledamoten för Libre, Carlos Zelaya, protesterar mot regeringen Juan Orlando Hernandez´ (JOH) beslut och säger att Libres 30 parlamentsledamöter kommer att fälla varje försök att tillåta ytterligare en utländsk stats trupper på honduranskt territorium. För att ett sådant beslut ska kunna verkställas måste två tredjedelar av de 128 parlamentsledamöterna rösta ja, enligt författningen.



Mötet med Netanyahu i Brasilien

Det var när Jair Bolsonaro utnämndes till ny president i Brasilien som president JOH sammanstrålade med Benjamin Netanyahu och lade de sista delarna på ett avtal som hade inletts redan i oktober 2015. Det utökades den 2 november 2016 via Dekretet 139-2016. I det avtalet, som kostade den amerikanska kontinentens näst fattigaste land miljoner dollar och som ska pågå under tio år, spädde de två staterna på med 6,6 miljoner dollar mellan januari-augusti 2018.

Under de senaste åren har den israeliska militärindustrin samt säkerhetsrådgivare sålt tjänster för 209 miljoner dollar till den urfattiga honduranska staten. Det handlar om en upprustning av militärflyget (F5 och A37), renovering av marinfartyg samt bygget av ett stort patrullfartyg med helikopterplatta.

”Kamp mot den Inre Fienden”

Benjamin Netanyahu och Juan Orlando Hernandez
På land kommer armén att förfoga över ett sofistikerat militärt kommunikationssystem. Det hela kröntes med beslutet att köpa in sex israeliska drönare för en miljonsumma. Detta samtidigt som Honduras´ Läkarkollegie skickar ut S.O.S. nästan varje vecka om att sjukhusens kirurger inte ens har bedövningsmedel när de ska operera och därför tvingas ställa in operationerna.

I det nya avtalet, där även USA är delaktig, sätts tre elementära områden i förgrunden: system med större möjligheter till kontroll av externa hot från den organiserade brottsligheten, terrorism och narkotikahandel.

Israelerna säljer också ett säkerhetssystem för övervakning av internet och inför eventuella hackers och cyberattacker.

Det nya avtalet saluförs nu med förevändningen att sätta in fler militärer vid Honduras gränser, för att stoppa de massiva strömmarna av urfattiga honduraner som inte ser något annat val än att emigrera mot Norr inför perspektivet att då av hunger eller terrorn i landet.

Israel levererar en liknande stor patrullbåt för att den honduranska marinen ska göra det jobb som Trump beordrar landet till; patrullera för att bekämpa drogkartellernas handel mot Norr.


Efter militärkuppen: USA, Colombia och Israel

Tre utländska aktörer opererar i Honduras sedan den militära statskuppen den 28 juni 2009 i vad John Bolton anser vara ”vår hemisfär”;

  • USA, som kontrollerar tre militärbaser i landet samt ett oräkneligt antal radarstationer.
  • Colombia, som redan den 30 januari 2010 fick besök av president Alvaro Uribe som uppehöll sig tre timmar på Tegucigalpas internationella flygplats Toncontin, där han inför den tre dagar tidigare utsedde president Porfirio Lobo lade fram ett utskrivet avtal om ”Ömsesidigt avtal för bekämpning av terrorism och narkotikahandel”. Honduranska militärer, poliser och underrättelseagenter har sedan det datumet rest i skytteltrafik till Bogota där de fortbildats. Et stort antal motsvarande colombianska kollegor har utbildat honduraner på plats i Honduras och finns i stort antal inom varje del av de militära- och polisiära honduranska styrkorna. 
  • Även Israel har regelbundet haft samarbete, ett samarbete som intensifierats under de senaste åren och i synnerhet efter att den sittande president Hernandez försäkrade den sionistiska regimen att Honduras skulle flytta sin ambassad till Jerusalem.


Nu kommer USA:s gendarm i Mellanöstern också kampera tillsammans med sin överordnad fast i Centralamerikas Hjärta, det direkta centrumet av regionen.

Enligt en källa till den honduranska dagstidningen EL HERALDO, som avslöjade nyheten i morse, är det just flytten av Honduras´ ambassad till Jerusalem som möjliggjort det nya bilaterala militära- och säkerhetsavtalet mellan de bägge länderna.

Devis Leonel Rivera Maradiaga,
boss för narkotokartellen Los Chirizos
samt Tony `Motana´ Hernandez,
bror till Honduras´ president.


Presidentbrodern Tony `Montana´

Enligt El Heraldos källa gick USA in i förhandlingarna och blev en av de tre aktörerna av två motiv: För det första förfogar de över Centralamerikas mest strategiska och största flygbaser och för det andra; USA påstår sig vara intresserad av att stoppa den massiva immigrationen och stoppa narkotikatrafiken med Colombia som ursprungskälla för kokainet.

Det rent av ironiska i det senare temat är att presidentens egen bror, Tony `Montana´ Hernandez, före detta parlamentsledamot fram tills 2014 för regeringspartiet Partido Nacional, är fängslad i USA sedan december 2018. Han anklagas av åklagaren för att vara en pjäs i narkortikakartellen `Los Chirizos´. Åklagarens sammanlagda åtalspunkter kan ge Tony `Montana´ tre livstidsstraff, om åklagaren får igenom alla sina åtalspunkter den kommande rättegången.

Tony `Montana´ hade en egen helikopter och avslöjades av den avskedade underrättelseagenten inom armén, kapten Santos Orellana [1] för att vid ett tillfälle ha transporterat 600 kilo kokain från Colombia. Helikoptern kom från Colombia via Costa Rica och planerade gå ner i Mosquitia, Honduras, vid gränsen mot Nicaragua, där den skulle tankas för vidare färd mot USA.

Underrättelseagenten och armékaptenen Santos Orellana med fru som visar upp en bild på den helikopter som ägdes av presidentbrodern Tony `Montana´ Hernandez.


Honduras säkerhetsminister en `Capo´?

JOH och hans säkerhetsminister,
Julian Pachecho. Del av drogkartellen?
Julian Pachecho är JOH:s säkerhetsminister men också före detta högste chef för Honduras´ underrättelsetjänster. Han utpekades också av kapten Santos för att vara delaktig i Chirizoskartellen vars högste boss, som överlämnade sig till USA för att undgå att mördas i Honduras för den enorma kännedom han förfogar över om höga militära och höga politikers inblandning i narkotikahandeln, pekar också ut Pacheco som var den som skyddade eller skyddar alla de mindre flygplan som transporterar det colombianska kokainet via den Centralamerikanska ”Koka-Korridoren”!

Då är frågan vad det tjänar till att installera och inkvartera utländsk trupp om kartellernas beskyddare sitter i den högsta politiska som militära ledningen?

Israeliska vapen dödade 22 honduraner

Det hör också till saken att Israel sålde vapen till den nyinrättade militära polisstyrkan `Policía Militar de Orden Público´ (PMOP) med cirka 4.000 uniformerade. Det är denna styrka som vanligtvis nu sätts in mot protesterande honduraner i den allt värre militariseringen av det honduranska samhället som ägt rum efter militärkuppen 2009.

Vid valet den 26 november 2017 tog det nästan en månad för att räkna rösterna. Dataservern för Valtribunalens röstsammanräkning ”hängde sig” 654 gånger. Hårddisken i dataservern formaterades om och stod still under 36 timmar. Det var bakgrunden till anklagalserna om valfusk från oppositionens sida som ledde med fem procent efter att 61 procent av rösterna hade räknats, en ledning som rent statistiskt skulle vara omöjlig att knappa in.

I de protester som ägde rum under två månader efter valet sköts 38 honduraner ihjäl och av dessa 38 konstaterades att 22 sköts ihjäl av PMOP-styrkorna.

Den utrustning av vapen, fordon och uniformer som Honduras´ försvarsdepartement  (Sedena) köpte in för att bygga upp PMOP-enheten kom från Israel, enligt El Heraldo.

En tredjedel av alla militära kostnader betalas till staten Israel. Det fattiga Honduras är alltså en alldeles utmärkt kund, trots allt, för Israel. Övriga leverantörer av militärt materiel är USA och Brasilien.

Delar av den Militära polisen som är underställd armén och inte polisen och inrikesministeriet. All deras utrustning är inköpt från Israel.

Video: PMOP öppnar eld under vår intervju, 19 januari 2018:


Hemlighetsstämplade köpeavtal

De verkliga exakta siffrorna över inköp av vapen-och militärt materiel är hemlighetsstämplade, med hänvisning till att det handlar om den ”nationella säkerheten”. Varje gång en reporter vill ha ut material eller siffror avvisas detta, trots en lag som om ”Rätt till Offentlig Information”. De militära myndigheterna anser sig inte omfattas av denna lagen.

Enligt El Heraldo, som kommit över ett dokument har det bilaterala försvarsavtalet med Israel ett värde av 209 miljoner dollar.

I den här texten har jag bara tagit de konkreta uppgifterna som publicerats i morse av El Heraldo och som upprört alla honduraner som jag känner, som indigneras över att detta utarmade land och folk, där den starke mannen eller kvinnan sitter bakom ett stort skrivbord på USA-ambassaden överlåter det nationella territoriet till två stater som gjort sig kända för att begå folkmord på folk i världen, som till exempel det palestinska folket.

Indignationen växer i takt med att den förkrossande majoriteten, 68 procent anses vara fattiga, av det ekonomiska organet Cepal. Fyrtiotvå (42 %) procent av honduranerna är extremt fattiga, det vill säga, de överlever på mindre än två dollar per dag.

En far och hans son tar en paus på väg mot Norr i en av de dagliga karavaner av flyktingar från Honduras.


Målet är att krossa ”Ondskans Trojka”!

Indignationen exploderar när honduranen ser att Trumps marinsoldater på militärbasen Palmerola nu, i allians med sionisterna på samma bas, beordrar honduranska militära styrkor att hålla desperata honduraner inom landets gränser och inte bege sig norrut. I USA kallar Trump dessa förtvivlade människor för gangsters, tjyvar från ”rövhålsländer”!

Min egen personliga subjektiva uppfattning är att varken USA eller Israel är särskilt intresserade av att stoppa narkotikahandeln. De tio år som gått efter militärkuppen i Honduras har ju visat att ju fler DEA-agenter eller uniformerade från Colombia som anlänt till Honduras för att delta i ”kampen mot drogtrafiken”, desto mer colombianskt kokain strömmar in på honduranskt territorium.

I stället handlar den förstärkta militariseringen, nu också med en israelisk militärbas på honduranskt territorium och att ringa in Nicaragua, Kuba och Venezuela, vad John Bolton kallade för ”Ondskans Trojka”!


Mike Pence anklagar Venezuela för att ligga bakom de honduranska flyktingkaravanerna, hänvisande till en okänd honduransk källa (SIC!).

På "La Bestia", tåget i Mexiko som varje år skördar hundratals immigranters liv när de somnar och ramlar ner mellan eller vid sidan av vagnarna.

USA:s spekulativa finanssektor tjänar på droghandeln

I USA grips aldrig någon av de verkliga `Capos´. I stället är det, som Noam Chomsky konstaterade när Plan Colombia debatterades, att 90 procent av vinsterna från narkotikahandeln cirkulerar inom USA:s finansiella system. Utan dessa gigantiska summor, som baseras på att en stor del av USA:s befolkning är potentiella drogmissbrukare, skulle USA redovisa en helt annan ekonomisk situation än den nuvarande. Därför finns det egentligen inte ett verkligt intresse av att bekämpa knarket.

Under tiden skjuts protesterande honduraner av israeliska Galilgevär och lägre `Capos´ utlämnas till USA:s rättsapparat för att upprätthålla skenet av en rättsstat.

Demonstranter vid USA:s flygbas Palmerola slås ned av kravallpolisen. Nu ska 1.000 israeliska soldater kampera tillsammans med USA:s specialstyrkor på basen.

En polisofficer avlossar sin pistol direkt mot demonstranterna. I vems tjänst då?!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar