tisdag 15 februari 2022

­­HONDURAS: USA begär f.d. president Juan Orlando Hernandez UTLÄMNAD!

JUAN ORLANDO HERNANDEZ när han svor presidenteden. Bakom JOH den förre polischefen i Honduras, Juan Carlos Bonilla, alias ”El Tigre”, i dag fängslad i USA och anklagad för att ha varit en bricka i kokakartellerna. I den inramade bild USA:s begäran till Honduras´ utrikesdepartement om en utlämning av den förre presidenten i Honduras. Nu kan JOH komma at göra ”El Tigre” sällskap i fängelset.


 


­­HONDURAS:

USA begär f.d. president Juan Orlando Hernandez UTLÄMNAD!

Av Dick Emanuelsson*

TEGUCIGALPA / 2022-02-14 / Vid 4-tiden i eftermiddag, den 14 februari bekräftade Honduras utrikesdepartement att landets president fram till den 27 januari 2022, Juan Orlando Hernandez (JOH) begärs formellt utlämnad till USA. Hans hus är omringat av militär, militariserad polis och säkerhetspolis.

Vid denna tidpunkt, klockan 23:10 har ännu inga konkreta anklagelsepunkter presenterats. Men JOH har nämnts vid rättegången och av ett antal dömda honduranska narkotikahandlare i de dokument och förundersökningar som genomfördes under rättegången när hans bror, TONY HERNANDEZ rannsakades och dömdes 2021 för narkotika- och vapenhandel. Tony Hernandez dömdes till livstids fängelse +30 år i USA.

Militariserade kommandon från ”Las Cobras” och den Nationella Polisen har i kväll omringat den fastighet där familjen Hernandez är bosatt. Motivet är att gripa den förre presidenten efter klockan 06.00 i morgon då lagen medger en arrestering av JOH. Fortfarande vet vi inte om det finns en arresteringsorder som bara Högsta Domstolen, kontrollerad av Juan Orlando Hernandez har utfärdat.

Jublande honduraner

Utanför ingången till det fashionabla bostadsområdet i Honduras´ huvudstad Tegucigalpa, har honduraner och medlemmar i det nya regeringspartiet, LIBRE (Libertad y Refundacion) samlats efter att nyheten bekräftats och jublar över en eventuell deportering av den man som under tolv år har varit Spindeln i den militarisering och terror av Honduras som ägt rum efter den USA-stödda militärkuppen den 28 juni 2009.

JOH blev ordförande för landets parlament efter statskuppen som han ledde fram till presidentvalet i november 2013 som han i ett valfusk vann mot Xiomara Castro. Detta valfusk upprepades i november 2017 vilket utlöste våldsamma protester och där JOH:s inrättade Militärpolis (PMOP), sköt ihjäl ett 40-tal honduraner. Men USA:s UD erkändes valet av JOH.

USA förfogar i Honduras över tre militärbaser, bland annat flygbasen Soto Cano med Centralamerikas längsta landningsbana.

Historiens soptipp

Att det nu är samma stat, som i praktiken genomförde statskuppen och som banade väg för JOH nu begär honom utlämnad, är något av ödets ironi. Men, som latinamerikanen säger; ”När USA inte längre har någon för sina drängar, kastas de på Historiens Sophög”.

Det är dit som JOH nu är på väg. Om sex timmar går JOH ut iförd handbojor.

* DICK EMANUELSSON är latinamerikareporter sedan år 2000. Han har varit ackrediterad i Colombia 2000-2005 och sedan 2006 bosatt i Honduras. I Colombia var han en av sex journalister som förföljdes av den hemliga politiska polisen DAS-G3. Han medarbetar i Proletären med latinamerikabevakningen.

Nedan reportage om bakgrunden till vad som i Honduras har benämnts som ”PRESIDENTKARTELLEN”.

1:

tisdag 1 januari 2019

”PRESIDENTFAMILJERNAS KARTELL” [1-3]

”I själva verket är det USA som invaderat Honduras”

https://hondurasdick.blogspot.com/2019/01/i-sjalva-verket-ar-det-usa-som.html

2:

”PRESIDENTFAMILJERNAS KARTELL” [2-3]

Underrättelseagenten som avslöjade `Honduras Tony Montana´, bror till president Hernandez

https://hondurasdick.blogspot.com/2019/01/president-juan-orlando-hernandez-hogra.html

3:

fredag 4 januari 2019

”PRESIDENTFAMILJERNAS KARTELL” [3-3]

HONDURAS: ”Spindeln i Presidentkartellen” förolyckas. Eller är det en ”fake”?

https://hondurasdick.blogspot.com/2019/01/honduras-spindeln-i-presidentkartellen.html

onsdag 2 oktober 2019

USA-åklagare: Honduras´ president Juan Orlando Hernandez tog emot en miljon dollar i mutor från Sinaloakartellens `Chapo´ Guzman via sin bror!

https://hondurasdick.blogspot.com/2019/10/usa-aklagare-honduras-president-juan.html

 

ESPAÑOL:

[1] Ana Hernández: La compra de la casa en Miami de la Primera Dama es equivalente a 485 años de trabajo de un obrero con el salario mínimo

http://dickemahonduras.blogspot.com/2015/06/la-compra-de-la-casa-en-miami-de-la.html

[2] Minimilönen 2016: Av La Prensa

https://www.laprensa.hn/economia/dineroynegocios/1063343-410/el-71-de-los-asalariados-hondureños-sin-salario-mínimo

[3] “Bataljon 3-16”. El ejercito colombiano ya esta en Honduras

http://dickema24.blogspot.com/2010_11_13_archive.html

 

 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar