tisdag 1 januari 2019

”I själva verket är det USA som invaderat Honduras” [1-3]

Den 13 oktober 2018 inledde 1350 honduranska flyktingar en Karavan som kom att skaka det politiska etablissemanget i USA och den centralamerikanska politiska makten. På bilden  lyckas en honduransk mor och hennes två barn passera gränsen mellan Guatemala och Mexiko.




HONDURAS:
”PRESIDENTERNAS KARTELL” SOM STYR LANDET [1-3]

”I själva verket är det USA som invaderat Honduras”



Flyktingarna som lämnade "Mardrömmen Honduras" bakom sig.

Det lilla centralamerikanska landet Honduras hamnade i blickpunkten i slutet av oktober då en flyktingkaravan med tusentals av de fattigaste inledde en marsch mot USA. Bakom lämnade de vad de kallar för ”mardrömmen Honduras”, präglat av hunger och statsterrorism. DICK och MIRIAM EMANUELSSON, granskar korruptionens och maffiaherraväldets Honduras, där de lever och arbetar, i tre delar. En kortare version publicerades i det sista numret av Proletären 27 december 2018 [http://proletaren.se/artikel/presidentkartellen-styr-i-honduras].


Av Dick och Miriam Emanuelsson

ELVIN OVIEDO MARTINEZ VAR BARA SEX ÅR när han blev biten av en giftig korallorm i byn med det vackra namnet Tierra Blanca, Vit Jord, i kommunen Namasigue i södra Honduras. Han anlände till sjukhuset klockan 19.00 i början av december 2018. Men eftersom sjukhuset inte förfogade över serum måste pojken köras med fordon de tre timmarna till huvudstaden Tegucigalpa. Men sjukhusets ambulans, på order av hälsovårdsministeriet, får bara användas från klockan 06.00-15.00. Och pojken, som anlände 19.00 lades därför in på sjukhusets intensivavdelning för barn där pojken avled 08.00 morgonen därpå. Den förkrossade pappan sa till pressen:

– Vi är fattiga och jag hade inga pengar till att betala en transport för min son (till Tegucigalpa).

En uttröttad son och deltagare i flyktingkaravanen. OBS: Inte samma far och son som i korallormfallet.



I DENNA DEL AV LANDET är fattigdomssjukdomar som lepra och tuberkulos vanliga i likhet med bett från giftormar. Men sjukhusen står tomma på allt, från de viktiga serumen till vanlig gasbinda. Sexårige Elvins död illustrerar bakgrunden till varför 300-500 honduraner, bland dem 25 barn, varje dag lämnar Honduras och desperat söker sig norrut mot USA för att lämna, vad de säger; ”Mardrömmen Honduras”, bakom sig.

– Situationen är mycket kritiskt i Honduras och folk ser ingen möjlighet till en politisk-ekonomisk förändring. Hoppet är en förändring men vi ser den inte.


Bartolo Fuentes intervjuas av Dick Emanuelsson. FOTO: MIRIAM EMANUELSSON.



DET SA BARTOLO FUENTES, journalist och en av grundarna av vänsterpartiet Libertad y Refundacion, Libre till Proletären samma dag som Flyktingkaravanen lämnade Honduras´ andra stad, San Pedro Sula den 13 oktober. Han var överraskad över att antalet som skulle gå i Karavanen under en natt hade ökat från uppskattningsvis 130 till 1350 personer. När Karavanen anlände till gränsen mot USA efter drygt sex veckor eller 4300 kilometers vandring över berg, floder och militariserade gränsposteringar hade antalet stigit till närmare 10.000 personer.

Karavanen synliggjorde på ett dramatiskt sätt Honduras ekonomiska och sociala situation, som Fuentes säger när vi pratar med honom två månader senare. Både Trump som Honduras´ omstridde president, Juan Orlando Hernandez (JOH) blev helt överrumplade över kraften och beslutsamheten från Karavanens deltagare om att lämna ”Mardrömmen” bakom sig. Trump kallade flyktingarna för terrorister och kriminella medan hans vice, Mike Pence i sin tur anklagade Venezuela för att finansiera Karavanen via Fuentes.

Bartolo greps redan dagen efter att Karavanen hade gått in i Guatemala och deporterades tillbaka till Honduras. Där utpekades han av regimens energiminister som en ”coyote”, den som hade organiserat Karavanen och riskerade att ställas inför rätta och fängslas. Han gick i exil till El Salvador tillfälligt men har kommit tillbaka och anmält energiministern för förtal.

Gränsfloden mellan Guatemala och Mexiko. Antalet deltagare i Flyktingkaravanen steg oavbrutet i sin väg mot Mexiko. Men för Trump och Nikki Haley existerade bara venezuelanska migranter.


Hälften är kvinnor och barn

– 3500 migranter finns i Tapachula, Mexiko och väntar på sin ansökan om flyktingstatus. De registreras varje vecka på det mexikanska flyktingkontoret i staden, en enorm kö måndag och onsdag. Vid ytterligare två härbärgen vid gränsen Mexico-Guatemala finns det 5000 flyktingar som ingen uppmärksammar. Medierna ser bara de 6000-8000 flyktingarna i Tijuana vid gränsen till USA, kommenterar Fuentes.

Det andra fenomenet som synliggjorts med Karavanen är det stora deltagande av kvinnor och barn.

– De utgör cirka hälften. Flera är ensamstående mödrar. I andra fall är det hela familjer.

Som fallet med den gravida maryury Serrano Hernández. Hon och hennes man och deras tvåårige son anlände med Karavanen till Tijuana. Inför de pessimistiska utsikterna att få flyktingstatus i USA, tog familjen sig illegalt över gränsen och som en konsekvens av den fysiska påfrestningen födde hon sitt andra barn samtidigt som de greps av USA:s gränstrupper.

Separerade barn

Ett annat dramatiskt fall som illustrerar desperationen hos de fattiga centralamerikanerna ägde rum den 4 december. USA:s migrationsmyndigheter i Arizona visade en video hur en förmodad coyote först hade fått över föräldrarna över den mur som skiljer de två länderna för att därefter släppa ner deras barn i luften som landade i armarna på föräldrarna, fyra meter längre ner.

Sedan 19 april-30 september har USA-myndigheterna separerat 170 familjer med hänvisning till att det inte existerade något familjeförhållande. Detta drabbade 197 vuxna och 170 barn.

MONSERRATE MURILLO och hennes dotter Jade passerade 2015 gränsen vid El Paso där Trump senare separerade föräldrar och barn och placerade dem i "Frysboxen". Denna fungerade som en tortyrkammare för att frysa de asylansökande till underkastelse och tvinga dem att skriva under att de vill bli repatrierade till Honduras. "Jade skrek av kölden och begrep inte varför vi var tvungna att stå ut i 48 timmar", sa Monse i Proletärens intervju med henne.


– Många av flyktingarna anlände inte till Tijuana utan de separerades tidigare. Orsaken är att deras familjer hade pengar för att betala en coyote som förde dem över till USA via en annan del av gränsen som är 100 mil lång och mindre uppmärksammad än Tijuana. I Tijuana koncentrerade Trump tusentals militärer. Vad jag hört tar coyoten 1500-2000 dollar i betalt per person. Jag hörde fall där fyra personer passerade gränsen för tusen dollar. Många är redan i USA men de söker så klart inte asyl.

Finns det någon skillnad mellan den avgående mexikanske presidenten Enrique Peña Nieto och den nye Manuel Lopez Obrador?

– Vad vi hör nu är ett annat tal än den avgåendes tal. Men skillnad i aktioner har vi ännu inte sett, understryker Fuentes.

USA invasion av Honduras

Trump anklagade Karavanen för att bestå av kriminella element och Bartolo Fuentes som organisatören av densamma. Men Fuentes är så klart av motsatt mening och menar att det råder det motsatta förhållandet, att det är USA som är den verkliga Invasionen av Honduras.

– Trump gick bet, för när han anklagade flyktingarna för att vara invasionselement och terrorister från Syrien presenterade de egna USA-medierna, som har ett horn i sidan på Trump, bilder på flyende gråtande barn. Hans anklagelse förlorade trovärdighet. Han vann inga nya röster i valet till kongressen utan förlorade i stället representanthuset.

Fuentes säger att USA:s invasion av Honduras är av historiskt datum. Här finns flera USA-baser, den största är Palmerola där US-Air Force landar med militärer. Ingen kräver att de ska visa pass eller ett visum.

– I Honduras lever 50.000 gringos. I stället för att av dem kräva samma skyldigheter som honduranerna, får de i stället privilegier. Till exempel kan de föra in en ny lyxbil vartannat år utan att betala en enda dollar i skatt, det privilegium som kongressledamöterna hade tidigare men som avskaffades. Efter fyra år kan de sälja bilen.

Fuentes nämner sedan cirka 350 USA-kedjor som säljer skräpmat och som är undantagna skatt medan honduranska motsvarande restauranger betalar skatt.


Alfonso Zabala med son. Den gamle före detta arbetaren på Standard Brand Co:s (i dag Chiquita) bananplantager utanför staden Progreso i Honduras arbetade med att rensa dikena där regnvattnet och vätskorna från Nemagonet som steg honom över midjan, pesticider från USA som besprutade bananplantagerna. Zabala insjuknade och på sjukhuset fick han ultimatumet att låta sig kastreras eller dö av gifterna i urinröret som hade förvandlats till cancer. I Nicaragua, Costa Rica, Guatemala och Honduras avled tusentals arbetare UNDER ÅREN på USA-bolagens bananplantager. I Honduras erbjöds de 125 dollar i utbyte mot att aldrig ställa ekonomiska krav på Chiquita eller Dole vid eventuella framtida avslöjanden, som kom i slutet av 2004. Zabala såg sig tvingad att låta sig bokstavligen kastreras för att undvika en oundviklig död i cancer. FOTO: DICK EMANUELSSON.



Chiquita och Dole och USA:s `Contras´

– Här har vi en invasion av Chiquita och Dole som förfogar över 100.000 hektar av den bördigaste marken i landet. 1999 upphörde den hundraåriga koncessionen för dessa företag för vilken de under det seklet inte betalade en enda dollar i ”hyra”. Men 1999, när de skulle återlämna marken till den honduranska staten, legaliserades i stället deras innehav genom den nyliberala lagen ”Modernisering av Landsbygden”. Jag har sett andra siffror som säger att det verkliga innehavet mark var 300.000 hektar av de absolut bördigaste markerna i landet.

Honduras har även invaderats militärt av USA, som 1924, då marinsoldaterna gick in i Fonsekabukten vid stilla havet och gick ända upp till huvudstaden Tegucigalpa. På 1980-talet fanns tusentals marinsoldater i landet som legaliserade invasionen via ett protokoll som hade utarbetats 1954.

– 1986 landsteg marinsoldaterna i länet Olancho, som gränsar till Nicaragua, för att ge skydd och träning till sina skyddslingar i `Contras´ (legosoldater som gjorde räder in i Nicaragua där de dödade och genomförde ekonomiska sabotage mot den revolutionära sandinistregeringen i Managua). USA förde in tusentals AK47-gevär till de cirka 15.000 Contras. Men tusentals av dessa krigsvapen blev kvar i Honduras. Därför är USA ansvariga för den militarisering och våld av Honduras som har ägt rum sedan dess. När utbetalningarna upphörde av de uppskattningsvis 100 miljonerna dollar från USA-kongressen till Contras för att upprätthålla kriget mot Nicaragua, organiserade CIA den så kallade ”Contras-Iran-Gate”-skandalen.

USA:s president Ronald Reagan hånskrattar med en T-shirt med texten: "STOPPA KOMMUNISMEN I CENTRALAMERIKA"! Det försökte han göra genom att sälja colombianskt kokain i Los Angeles för att finanisera vapeninköp för USA:s `Contras´ som invaderade Nicaragua från USA:s militärbaser i Honduras. 50.000 civila nicaraguaner mördades av Reagans `Contras´ som i dag återupstått i ny skepnad: NGO:s som finansieras av USA:s och CIA:s täckorgan.



– Den innebar att CIA sålde vapen till Iran som finansierades av kokainförsäljning (i Los Angeles, USA). Var passerade kokainet? På honduranskt territorium och en del av pengarna finansierade Contras. USA förvandlade de väpnade styrkorna i Honduras till delaktiga i denna skandal och `förgiftade´ i praktiken den honduranska militären som förvandlades till en narkotikahandlare. När Trump anklagade honduranska flyktingar för att vara en invasionsarmé är det i själva verket USA som är den verkliga invasionen, men av Honduras.

Nästa avsnitt [2-3]: ”Presidentfamiljens kartell”





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar