torsdag 3 januari 2019

President Juan Orlando Hernandez (HÖGRA VITSKJORTAN) inspekterar den Militära Polisen PMOP:s 5-årsjubileum, trupper som lyder under armén och som sätts in mot den politiska oppositionen. PMOP anklagas av Honduras människorättsorganisatoner för att vara skyldig till majoriteten av de 38 morden på oppositionen som protesterade mot vad den anser vara valfusk den 26 november 2017 då JOH förklarades av den regeringskontrollerade Valtribunalen som vinnare i presidentvalet. FOTO: PRESIDENCIA.




”PRESIDENTFAMILJERNAS KARTELL” [2-3]

Underrättelseagenten som avslöjade `Honduras Tony Montana´, bror till president Hernandez



TEGUCIGALPA / DECEMBER 2018 / I det andra avsnittet i reportaget från Honduras har Dick och Miriam Emanuelsson talat med underrättelseagenten kapten Santos Rodriguez Orellana. Det var han som i september 2016 avslöjade att president Juan Orlandos Hernandez bror, Antonio `Tony´ Hernandez var djupt inblandad i kokainsmuggling från Colombia. Det blev hans fall inom de väpnade styrkorna. Proletären har talat med honom. En kortare version publicerades i det sista numret 2018 av Proletären den 27 december. [http://proletaren.se/artikel/presidentkartellen-styr-i-honduras].



Av Dick och Miriam Emanuelsson



TEGUCIGALPA / DECEMBER 2018 / I oktober 2016 frigavs armékaptenen Santos Rodriguez. Han tillhörde den militära underrättelsetjänsten med specialinriktning på kokainkorridoren som går från Colombia genom Honduras, Centralamerika och Mexiko med slutmålet USA, alla Capos drömmarknad.

Santos hade suttit fängslad på en armébataljon i nästan två år. 2014 rapporterade han till en general högre upp i hierarkin uppgiften om att president Juan Orlando Hernandez´ (JOH) bror, Antonio `Tony´ Hernandez var djupt inblandad i knarktrafiken.

Uppgifterna fick han från sin infiltrerade ”rapportör” inom kartellen. När Santos släpptes i oktober 2016 avskedades han från armén med ”vanhedrande” betyg. Han gick osäker och mordhoten rasade in och därför gick han till medierna, där de flesta regimtrogna ifrågasatte hans uppgifter medan de seriösa och anti-kupp-medierna lät honom lägga pappren på bordet.

Händelsen fick en enorm uppståndelse och `Tony´, som då var parlamentsledamot för regeringspartiet, Partido Nacional, uppmanades av presidentbrodern att flyga till USA för att presentera sig inför USA-myndigheterna, som om det handlade om att USA skulle vara den honduranska statens förmyndare.

”Mordplan på USA-ambassadören”!

Till råga på allt anklagade DEA-agenterna på USA-ambassaden kapten Santos för att stå i tjänst hos en knarkkartell samt att han hade en utarbetad plan för att mörda USA-ambassadören! Med tanke på att ambassadören är Honduras´ starke man borde Santos ha varit uträknad redan i första ronden. Men han var en ärlig krigare som vägrade att bryta mot militäreden om att tala sanning.

Uppgifterna mot Santos hade ambassaden fått av den då militära underrättelsetjänstens chef, general Julian Pacheco, i dag försvarsminister. Men nu är det i stället Pacheco som utpekas av källor inom och utom de väpnade styrkorna samt av knarkkartellen `Los Cachiros´ ledare för att vara en bricka i kartellens verksamhet.


Heidi Fulton, USA:s tillförordnade ambassadör överlämnar ett militärt spaningsplan till president Juan Orlando Hernandez vid en militär ceremoni i början av december. Honduras behöver inte mer vapen utan mediciner. Ibland finns det inte ens bedövningsmedel för operationer. FOTO: PRESIDENCIA.


Pacheco manipulerade DEA-agenterna och dessa trodde på Pacheco, fortbildad på militära underrättelsekurser i USA. Han var ju trots allt ”deras man”. Kartellen Los Cachiros hade 2015 överlämnat sig till DEA för att undgå att mördas i Honduras, ett lika säkert öde som att solen går upp i morgon. I dag samarbetar Cachirosledarna med USA-myndigheterna.

Och det var dessa för DEA nya uppgifter som gjorde att Santos, trots alla odds, gjorde att han gick fri medan en annan prominent greps, skrikande och livrädd.

Den 23 november 2018 greps `Tony´ Hernandez på flygplatsen i Miami. I Honduras går han nu under smeknamnet Honduras `Tony Montana´, efter den legendariska filmen ”Scarface”, med den lika legendariske Al Pacino i huvudrollen.

Åklagaren i New York anklagar presidentens bror för att ha deltagit i smuggling av tonvis med kokain till USA samt vapenhandel. Tre livstidsstraff skulle en dom lyda på om presidentbrodern `Tony´ fälls på alla åklagarens punkter.

Kartelledaren för ´Los Cachiros´, Javier Rivera Maradiaga (vä) och ´Tony Hernandez, bror till president Juan Orlando Hernandez. Javier Rivera Maradiaga och hans bror Devis Leonel har fått Honduras politiska och militära elit att darra av fruktan av att bli avslöjade.


Spåren går mot presidentens bror

När Proletären anländer till platsen för intervjun med den honduranske underrättelseofficeren, står en yngre man med en pistol i byxlinningen och inspekterar oss noggrant på tio meters håll, som om det vore en av dessa ”knarksåpor” som översvämmar tevekanalernas tablåer i dag. Vi går in i en lokal för en advokatbuffé där vi skakar hand med kapten Santos Rodriguez Orellana. Under närmare en timme berättar han om de senaste åren mördande stress där han utmanade både den Faktiska Makten i Honduras som i USA. Hans elva år inom underrättelsetjänsten gick till ända.

– Det började med att vi fick information om en stor kartell som opererade i länet Gracias a Dios, Tack vare Gud (Sic!), i regionen Mosquitia som gränsar till Nicaragua vid Karibien. Vad underrättelsetjänsten gör är att sammanfatta all information som kommer in via våra informatörer och bearbeta den. Det var så vi började tabulera fram uppgifter om att det fanns spår som gick ända upp till regeringen. Detta bekräftades via dess former att operera. Och spåren gick ända fram till presidentens bror.


Kapten Santos Rodriguez Orellana.
Foto: Miriam Emanuelsson
Video: Intervju med kapten Santos Rodriguez Orellana



600 kilo kokain i presidentbroderns helikopter

Den 14 augusti 2014 var en helikopter på väg från Costa Rica till Honduras. Dessa helikoptrar, eller mindre flygplan, är tvingade att tanka bränsle för att kunna fortsätta sin färd norrut. I Honduras äger dessa tankningar ofta rum i Mosquitia, en isolerad och djungelliknande region, som har en perfekt typografi för liknande uppdrag. Några dagar innan hade kapten Santos och hans kommandogrupp gjort en operation där de beslagtog just det bränslet som helikoptern behövde under sin färd mot Mexiko. Där lossas det för vidaretransport mot USA.

– Vårt kommando opererade i Mosquitia. Vi hade under elva år samlat information med ett väl utbyggt nätverk. Och så ringde vår informatör som lyckats infiltrera kartellen och sa att Tony Hernandez helikopter hade lastas 600 kilo kokain i Costa Rica men behövde gå ner i Mosquitia för att tanka, på sin resa norrut.

– Jag rapporterade omedelbart till min överordnade, chefen för operationen och berättade vad som hänt, att de (kartellen) först hade erbjudit 500.000 dollar och därefter en miljon dollar för att vi skulle ge dem ”landningstillstånd” i natten, säger kapten Santos och fortsätter:

”Vår man i Kartellen”

– I gryningen ringde vår man i Kartellen igen och sa; ”Kapten, ni har försatt er i en omöjlig situation”! Varför det? frågade jag och han svarade: ”Helikoptern tillhör presidentens bror och hans -`medägare´, försvarsminister Samuel Reyes”!

Knark som beslagtagits i Honduras.


Reyes var inte bara försvarsminister. Han är också släkt med det kanske mäktigaste religiösa överhuvudet i Honduras, pastor Evelio Reyes, ägare av den evangeliska sekten ”Vida Abudante”, `ett Fulländat Liv´. Det mobiliserar tiotusentals trosfränder som ger sin ”Diezmo”, tio procent av sin lön, som går till den miljonär som alla politiker strävar att få som politiskt stöd i valen. Denna sekt transporterar varje söndagsförmiddag tiotusentals av sina medlemmar till templen runt om i landet. Reyes och sekten äger skolor, stora affärskedjor. De förfogar över banker och det mest kraftfulla av TV- och radiostationer i landet. Och dessa evangeliska sekter fortbildas i sin vagga i USA av sina nordamerikanska ”bröder”. Evelio Reyes var genom sitt stöd och politiska inflytande en av aktörerna bakom militärkuppen 2009.

Förflyttad och neutraliserad

Santos befann sig i ett dilemma. Han samtalade med sin överordnad, en överste och sa att Diaz Zelaya, befälhavare för den det högsta kommandot inom de väpnade styrkorna hade utsetts av president Juan Orlando Hernandez (JOH) ”som också utsåg sin kusin, Samuel Reyes till försvarsminister, medan JOH är högste befälhavare för de väpnade styrkorna”, säger Santos och tittar bekymrat ned i bordet.

Inför det faktum att det inte gick att lita på någon, att alla, generaler och högsta politiker inte gick att lita på för att lämna ny information, stod Santos och hans närmaste pålitliga män rådlösa. Vem skulle de kunna informera, om de som BORDE informeras i den högsta ledningen var DE som utpekades som brickor i en kartell?

General Ramon Sabillon Pineda
Santos tog kontakt med chefen för Honduras polisväsende, den hederlige general Ramon Sabillon Pineda, som själv senare kom att tvingas fly från Honduras. Han ordnade ett möte med ett antal DEA-agenter där Santos skulle lägga fram sin information. Men det blev inte som han hade tänkt.

– Vad som hände var att vi förflyttades från Mosquitia efter elva års operationer. Vi hade beslagtagit en mängd av snabbgående yachter, flygplan och vi hade genomfört massor av operationer. Vi hade ett väl utbyggt underrättelsenätverk och visste hur och var vi kunde få tag på information. Och så kallades vi tillbaka! säger underrättelsekaptenen indignerat.

Men bakgrunden till beslutet från högsta ort är logisk. Santos blev ett hinder för kartellens drogtrafik. Militärer, politiker och kretsen kring presidenten insåg att Santos började bli farlig och agerade för att neutralisera honom. Miljarder dollar från de colombianska och mexikanska kartellerna stod på spel, och en fräck lägre arméofficer skulle inte få stoppa denna lukrativa verksamhet för den Faktiska Maktens män och kvinnor.



Sa nej till DEA:s komplott

Inte bara Santos blev obekväm för makten och kartellerna. General Ramon Sabillon, chefen för landets poliskår hade sparkats av JOH efter att generalen i en spekulativ polisiär operation hade avslöjat den andra betydande knarkkartellen i Honduras; ”Los Valle-Valle”. Sabillon visste att han i princip begick ett tjänstefel när han INTE informerade försvarsministern eller presidenten om den planerade operationen som han genomförde med stor sekretess, men med total framgång.

– Om Sabillon hade informerat försvarsministern och presidenten hade operationen omöjliggjorts, då hade kartellens män undsluppit, säger Santos.

Den 10 oktober 2016 ville Sabillon att Santos skulle sammanträffa med några DEA-agenter på ambassaden.

– De ville veta vad som hade hänt och vi utbytte information. Det påstod att det fanns en komplott att mörda ambassadören, James Nealon och jag pekades ut som den förmodade attentatsmannen. DEA-agenterna sa vidare, att om jag pekade ut Tony Hernandez och Winter Blanco (chef för den tredje kartellen) som mina uppdragsgivare (för ambassadattentatet), skulle DEA hjälpa mig, sa de.

– Men jag svarade nej. Den information som de hade till förfogande och som de placerade framför mig var utarbetade av de högsta cheferna inom den militära underrättelsetjänsten, de som hade förflyttat mig från Mosquitia.

DEA-hot mot familjen

– DEA-agenterna hotade mig öppet genom att tala om mina barn, min fru, som så klart är känsligt och rundade av med orden: Om du inte deklarerar mot Tony Hernandez och att det finns en plan om att mörda USA:s ambassadör, publicerar vi i morgon ditt namn i medierna. Jag svarade: publicera då! Men jag kan inte säga något som inte är sant (att Santos stod på kartellens avlöningslista). Jag kan vittna om att presidentens bror är inblandad i droghandeln, vi och ni har all nödvändig information, general Sabillon gav den till er!

Fem dagar senare, den 21 oktober, 2016 avskedades Santos Rodriguez Orellana från Honduras väpnade styrkor med ”Vanhedrande betyg”! General Ramon Sabillon gick under jorden och tog sig ut ur Honduras via hemliga vägar och dök senare upp i USA eftersom han med all sannolikhet skulle ha mördats om han blev kvar i Honduras.



Israeliska radarinstallationer som stängs av

Efter att president Hernandez inlett sin presidentperiod i januari 2014, satte han igång med att bygga landningsbanor just i de regioner där knarkkorridoren i Honduras passerar och att dessa små flygplatser, som oftast bara är en landningsbana, är under kontroll av militären, uppger Santos.

– Presidentgardets fordon tog emot mindre flygplan från Colombia på dessa avlägsna flygplatser där de lossade `resväskor´ klockan 2-3 på natten i två avlägsna regioner där kokainet från Colombia passerar, uppger en sarkastisk armékapten.

Enligt våra egna källor inom militären i Mosquitia, har också israeliska radarinstallationer installerats i Mosquitia under den honduranska militärens ansvar. Men de är av dålig kvalité.

”Teknikerna får order från högre ort om att stänga av radarn innan de små planen anländer med kokain vid 2-3 på natten”, en uppgift som kapten Santos bekräftar under intervjun

– Låter du dig inte köpas generöst av kartellernas tusentals dollar, är du en död människa. Eller så dödar de någon i familjen, säger en annan agent, denna gång inom åklagarämbetets antinarkotikaenhet, till Proletären. Han vägrade låta sig mutas i Mosquitia och begärde och fick förflyttning till annan ort i landet.

Kapten Santos Rodriguez med fru Jennifer visar en helikopter av den modell som påstods transportera 600 kilo kokain från Costa Rica till regionen Mosquitia i Honduras.


DEA som utpressningsorgan

USA:s antinarkotikaorgan DEA betraktas i Latinamerika av seriösa analytiker av knarkkartellerna och grävande journalister som ”den största knarkkartellen” av alla. Sedan militärkuppen i juni 2009 har antalet DEA-agenter ökat dramatiskt i Honduras.

Parallellt med dessa har också Colombias närvaro och deltagande ökat på alla nivåer bland de uniformerade och bland säkerhetsorganen. Den politiska oppositionen talar om en ”colombianisering” och militarisering av Honduras som inte har någon som helst historisk motsvarighet i landet, inte ens under 1980-talet svarta decennium då John Dimitri Negroponte var USA:s ambassadör och statsterrorismen var regeringspolitik.

DEA-agenterna och USA-ambassadens underrättelseorgan förfogar ofta över mer och bättre resurser och teknologi än det egna landets. Insamlandet av uppgifter på ambassaden handlar om att skapa tillräckligt underlag mot personer och organisationer som senare, om dessa ifrågasätter USA:s närvaro och operationer, kan användas som ren utpressning för att främja ”USA: intressen”. Att det landet inte skyr några som helst medel för att gynna den egna saken vet vi av historisk erfarenhet. Och Honduras är inget undantag.

Fyra tandlösa underrättelsetjänster

– Det är otroligt, men med undantag för gripandet av kartellen `los Valle-Valle´, där försvarsministern och presidenten INTE informerades om den planerade operationen av general Sabillon, utlämnades ledarna för de andra kartellerna först efter krav från USA. Hur är det möjligt att regeringen, som har fyra underrättelsetjänster till förfogande, varken visste eller gjorde något åt dessa karteller och inte heller visste vad brodern till presidenten, Tony Hernandez, sysslade med? säger Santos och skakar med ett lätt ironiskt leende på huvudet.

Kartellen ´Los Valle-Valle´ visas upp efter general Sabillons framgångsrika operation mot knarkkartellen som samtidigt blev generalens fall.


Han anser att högt uppsatta personer inom den militära underrättelsetjänsten eller regeringen som har arbetat på dessa nivåer i 10-12 år, är i maskopi med kartellerna. Dessa förfogar över osannolika ekonomiska belopp. Våra egna källor uppger att knarkhandlarna med lätthet köper borgmästare, parlaments-ledamöter, polis och militär som låter de fyrhjulsdrivna fordonen med polariserade fönster köra förbi de militära vägspärrarna på landsvägarna där drogkorridoren i Honduras har sin sträckning.

Nyckelvittne som mördas

Kapten Santos livvakt kommer in och pekar på klockan. Säkerhetsrutinerna måste hålla. För den minsta blunder kan betyda att denne modige officer, som en dag i oktober 2014 meddelade sin överordnad om presidentbroderns och försvarsministerns helikopters last på 600 kilo kokain, kan mördas i et bakhåll var som helst i landet. Han är ett nyckelvittne och sådana mördas i Colombia, föregångslandet för president Juan Orlando Hernandez.

– Regeringen och presidenten slår sig för bröstet och säger att kampen mot knarkhandeln är prioriterad, att de tar ut en särskild skatt för det. Men vi som befinner oss på fältet saknar ibland bensin, fordon, helikoptrar, reservdelar till patrullbåtarna, ja allt som behövs för en effektiv knarkbekämpning. Och man undrar varför?


Första avsnittet:

”I själva verket är det USA som invaderat Honduras” [1-3]


I morgon tredje avsnittet:

·         Presidentens syster, ”Presidentkartellens Spindel”, påstås ha förolyckats i en helikopterolycka och utpekas att ha flugits till Taiwan där hon lever under en ny identitet efter att marken började brännas under henne.
·         Den förre presidenten (2010-2013) Porfirio Lobos son dömdes till 24 års fängelse i USA i september 2018 som ”partner” till Cachiros-kartellen, i likhet med den nuvarande president JOH:s bror `Tony´.
·         Lobos fru, Rosa, är fängslad i Honduras sedan ett år, anklagad för att ha stulit ekonomiska medel från ”Fattigdomsfonder”!

President Lobos äldre bror är gripen och anklagas för att ha skrivit ut 84 checkar från presidentpalatsets konto.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar