fredag 29 mars 2019

HONDURAS OCH FÄNGSLANDET av en journalist som avslöjade korruptionen

"FRIHET FÖR DAVID ROMERO". Sa börjar husfasaderna över hela Honduras att se ut efter att Romero gripits och ska sitta fängslad i tio år och åtta månader för att ha varit ful i truten och kallat en kvinnlig advokat för "horunge" sex gånger. FOTO: MIRIAM EMANUELSSON.



HONDURAS OCH FÄNGSLANDET av en journalist som avslöjade korruptionen

Av Dick Emanuelsson


TEGUCIGALPA / 2019-03-29 / Journalisten David Romero greps igår torsdag av ett ”Tigerkommando” som med stora släggor slog sig in i studion för Radio Globo, där Romero var chef fram tills igår.

Under 72 timmar hade regimen placerat både militärpolis som armépatruller och spärrat av en av de mest centrala trafikartärerna i Tegucigalpa, Morazanbulevarden.

Militärpatrullen passade på att gripa Romero, som har ett fängelsestraff på 10 år och åtta månader att vänta för att ha sagt ”horunge” sex gånger i direktsändning mot en kvinnlig advokat som är gift med den t.f. riksåklagaren i Honduras, en högt uppsatt medlem av det regerande högerpartiet Partido Nacional (PN).



Samtidigt gick journalisten och Romeros fru, Lidiet Diaz Alvarado i täten för hundra honduraner för att överlämna omfattande dokument till OAS´ Antikorruptionskommission, som sedan tre år har ”trampat vatten” i Honduras utan att lyckas bevisa hur den politiska och ekonomiska eliten är indragen i oändliga korruptionsaffärer.

Dokumenten är en sammanfattning bestående av kontrakt, kvitton, bankutdrag, officiella ägandedokument över fastigheter i Miami och flera platser i Honduras, enorma markarealer, innehav av stora kvantiteter av boskap, med mera till ett värde av 4,5 miljarder Lempiras, cirka 1,5 miljarder kronor.

David Romero var också den journalist som avslöjade hur samma regeringsparti och sittande president dränerade statskassan och dess olika statliga institutioner, bland dem socialförsäkringssystemet på närmare sju miljarder Lempiras, eller cirka 2,65 miljarder kronor. Läkare har kalkylerat att den stölden innebar omkring 2800 människoliv som förlorades på grund av att sjukhusen inte fick några anslag och därför inte kunde köpa in mediciner eller så elementära saker som bedövningsmedel till operationer.

I eftermiddag anslöt sig tusentals honduraner för att protestera mot fängslandet av David Romero och mot vad den politiska vänsteroppositionen i Honduras anser vara en politik av terror och hunger. Slagorden mot ”DIKTATUREN” ljöd över Morazanbulevarden.















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar