tisdag 23 oktober 2018

Mike Pence & Nikky Haley: Flyktingkaravanen från Honduras organiserades av vänstern och finansieras av Venezuela

Mike Pence rullar över bollen till Honduras´ president Juan Orlando Hernandez som säger att den honduranska vänstern står bakom karavanen och att Venezuela finansierar det stora partiet Libre, Libertad y Refundacion.




Mike Pence & Nikky Haley: Flyktingkaravanen från Honduras organiserades av vänstern och finansieras av Venezuela

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2018-10-23 / Först ut på tisdagen var USA:s vicepresident Mike Pence. Ett par timmar senare kom den avgående FN-ambassadören för USA, Nikky Haley. Bägge hade samma budskap; bakom flyktingkaravanen med närmare 10.000 honduraner står inte bara det honduranska vänsterpartiet Libre (Libertad y Refundacion) utan ”socialistiska diktatorer”, som Haley påstår sig se förkroppsligad i Nicolas Maduro, Venezuelas president.

Mike Pence gick först ut och påstod att han hade samtalat med Honduras president Juan Orlando Hernández (JOH) som i sin tur ska ha ”skvallrat” och till Pence sagt, att Karavanen ”organiserades av honduranska vänstergrupper som är finansierade av Venezuela. Den (Karavanen) har skickats mot norr för att utmana vår suveränitet och vår gräns”.

Karavanen har allvarligt skakat om Vita Huset och JOH. Den startade 36 timmar efter att Mike Pence och utrikesminister Mike Pompeo, före detta CIA-chef, hade avslutat ett möte den 11 oktober med presidenterna från den ”Norra Triangeln”, El Salvador, Honduras och Guatemala.

Trumps uppfattning om migration är att USA inte bör ta emot inmigranter från "skitländer som Haiti, El Salvador eller afrikanska nationer utan från Norge"!


Hunger och terror

Mötet mellan presidenterna och duon Pompeo&Pence hade i stort sett en enda punkt på dagordningen; att stoppa migrationen från de tre nämnda länderna.

I Honduras ökade migrationen senaste året med 61 procent och deporteringen från USA och Mexiko till Honduras ökade det senaste året från 31.000 personer till drygt 59.000 personer under samma tid.

Från Guatemala har migrationen ökat med 74 procent och det har inte hjälpt att Trump har sanktionerat och hotat, för misären, hungern och den halv- som helstatliga terrorn har ökat i de högerledda Guatemala och Honduras medan El Salvadors FMLN-regering (den förra gerillan) har gjort de satsningar på nya jobb och sociala reformer som varit möjliga att göra med en svag fragil ekonomi.

Från mötet den 11 oktober där den Norra Triangelns länder samlades. 36 timmar senare startade Karavanen mot norr.


Politisk hästspark mot Pence & Pompeo

När Karavanen därför började att marschera halv 6 på lördagsmorgonen den 13 oktober blev det som en politisk hästspark, i synnerhet för JOH men även för trion Trump&Pence&Pompeo. Trump gick efter två dagar ut och varnade Guatemala och Honduras, att om de inte stoppade Karavanen skulle USA:s påstådda bistånd dras in.

År 2014 inleddes arbetet i den Norra Triangeln under Obamaadministrationens ledning. Målsättningen var att skapa en slags centralamerikansk ”Marshallplan” med utbyggnad av infrastruktur för att USA:s tunga fordon för USA:s exportindustri lättare skulle kunna köra genom den ”Amerikanska Midjan”, som Centralamerika kallas. Gruv- och satsning på olika slags energiprojekt var också andra delar av planen ”Alianza para la Prosperidad”, Välståndsalliansen.

Våldet i Honduras skördar varje dag närmare ett dussin offer.
I lördags, den 20 oktober, massakrerades åtta människor av en grupp beväpnade med AK47:or i stadsdelen Carrisal i huvudstaden Tegucigalpa. Igår sköts en busschaufför ihjäl av  beväpnade personer för att bussbolaget vägrat betala krigsskatten, ett mord som upprepades i morse klockan 06.00 när tre beväpnade personer  sköt ihjäl en busschaufför på det ansedda bussbolaget Hedman Alas.


Sextio barn mördas varje månad

Men av ”välstånd bidde det inte ens en tumme, än mindre arbetstillfällen. Våldet minskade heller inte. I stället tilltog det i länder som Guatemala och Honduras, även om JOH påstår att dödstalet har reducerats, vilket kan vara sant. Men det betyder inte att våldet i största allmänhet har minskat.

För varje månad mördas 60 barn och minderåriga i ett land med lika många invånare som Sverige, enligt den ansedda organisationen Casa Alianza som i Honduras. Casa Alianza verkar sedan 25 år i landet och tar hand om mängder av gatubarn eller barn och ungdomar som misshandlats eller utsatts för sexuellt våld hemma. Många av dessa söker sig till Casa Alianza som en sista utväg att överleva. Utan tvekan återfinns många ungdomar bland denna utsatta grupp.

En mördad yngling.


Trump skär ned biståndet

Sedan Trump intog Vita Huset har anslaget till Honduras´ del i Välståndsalliansen minskat. År 2017 betalades 68 miljoner dollar och för 2019 är det budgeterat 66 miljoner dollar varav 750.000 dollar är till för militär utbildning.

Trumps dagliga hot mot FN-nationer och rent formellt suveräna stater är förmodligen den värsta sort av inblandning i andra länders angelägenheter. I stället för att seriöst samarbeta med de utsatta länderna och stärka dem i stället för att försöka sänka dem, begår världens starkaste ekonomiska- och militära makt en diplomatins obegripliga brott som illustrerar en cynism och maktspråk som få exempel i världshistorien kan uppvisa.



Nikky Haley: Kuba och Venezuela finansierar. . .

Nikky Haley är också den typ av konfrontativa politiker som lider av en politisk antikommunistisk besatthet som kan illustreras genom hennes uttalanden i dag när hon sa:

”Vi behöver titta på de politiska motiven bakom karavanen. Honduranska politiker allierade med Venezuelas och Kubas socialistiska diktatorer uppmuntrar Karavanen att strypa den honduranska regeringen Hernandez. USA ar ett land med lagar, inte för gränskaos”.

Så skedde alltså det som vi väntade på; att rulla över ansvaret på och kasta skulden på Venezuela och till och med Kuba för att desperata utarmade människor, ja hela familjer går mot norr och lämnar vad de kallar för ”Mardrömmen Honduras” bakom sig.

Igår var Sovjetunionen den politiska spottkoppen när politiker utan skrupler kastade all skuld, som ett stickspår, mot Moskva. I dag är det Venezuela som fyller den rollen.

USA:s FN-ambassadör ser hjärnspöken som är solår värre än de värsta kallakrigetshysterin av senator Joseph McCarty.


CIA och deras uppdragsgivare i Vita Huset kommer alltid skapa förevändningar om de inte finns. Det är ju så krigen i Mellanöstern har börjat, med alla dess fantasifulla föreställningsspektakel om ”massförstörelsevapen”, etc., som dessvärre har fått obegripliga konsekvenser i form av miljoner döda som gått under när USA:s krigsherrar drar i fält.

Cynismen hos imperialismen och deras lokala avläggare känner inga gränser, de rodnar inte ens för de har inte kapaciteten att känna skam.

I Honduras´ har Kuba, Nicaragua, Venezuela ja till och med FARC- och Hizbollah-gerillan både ”finansierat den politiska oppositionen”, allt från fackföreningar som motsatte sig frihandelsavtalet TLC mellan USA och Honduras, till Motståndsfronten som bildades efter militärkuppen den 28 juni 2009. De ”kommunistiska hjärnspökena” har dragit fram värre än när Marx presenterade sitt ”Manifest” som drog över den europeiska kontinenten och skrämde slag på den dåtida uppåtstigande borgarklassen.

Och varje gång den politiska krisen skärps och regeringen trängs in i ett hörn, tas den gamla politiska spottkoppen fram igen. För vilken gång i ordningen?

Det är i denna torra och kalla statistik om fattigdomen i Latinamerika vi ska finna rötterna och orsaken till varför flyktingkaravanen lämnar "Mardrömmen Honduras" bakom sig. Allt annat är ett spel för gallerierna och för att blanda bort korten.

Läs mer:

lördag 13 oktober 2018


Honduras: De lämnar allt bakom sig och går till fots från Honduras till gränsen till USA på flykt undan terror och hunger


https://hondurasdick.blogspot.com/2018/10/honduras-de-lamnar-allt-bakom-sig-och.html

”Det är du, Trump, som har provocerat denna exodus av honduraner för du stöder regimen”!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar