tisdag 16 oktober 2018

Honduras: Trump hotar dra in allt ekonomiskt stöd till Honduras omedelbart om inte Flyktingkaravanen mot USA stoppas!

Trumps hotande Twitter, en öppen Monroedeklaration.




Honduras: Trump hotar dra in allt ekonomiskt stöd till Honduras omedelbart om inte Flyktingkaravanen mot USA stoppas!
  •       Den honduranska flyktingkaravanens ledare BARTOLO FUENTES greps av guatemalansk polis som en första reaktion på Trumps ultimatum! Ingen vet i skrivande stund var han befinner sig. Hans fru, Dunia Montoya som också bevakar karavanen som reporter, har utfärdat ett S.O.S. av det faktum att varken de honduranska eller de guatemalanska myndigheter uppger var han finns!




Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2018-10-16 / USA:s president Donald Trump hotade för en timma sedan Honduras att om inte den stora flyktingkaravanen på 5000 personer stoppas i Guatemala (Sic!) så kommer han dra in sitt ekonomiska stöd till kontinentens fattigaste land. Den första reaktionen blev ett gripande av Karavanens språkrör Bartolo Fuentes som i skrivande stund troligen är deporterad från Guatemala, där Karavanen kom igår, till Honduras. I lördags intervjuade [1] vi Fuentes under marschvägen till staden Santa Rosa de Copan.

I sitt Twitter skrev Trump:

”USA har bestämt informerat Honduras president att om inte stora karavanen av människor som är på väg mot USA stoppas och förs tillbaka till Honduras, kommer inte mer pengar eller hjälp att ges till Honduras med omedelbar effekt”!

USA, Honduras, Guatemala och Mexiko har skakats av den växande flyktingkaravanen som, när den startade 05.30 i lördags morse hade 1300 personer. Igår när den trängde över gränsen till Guatemala var det en flyktingkaravan med 5000 människor.

Två av de 5 000 honduranerna i Karavanen visar upp sina pass. Vem försvarar deras universella rättigheter som flyktingar undan terror och hunger?


Honduras militariserar gränsen till Guatemala

De senaste nyheterna säger att karavaner från hela Honduras är på väg på samma rutt som karavanen i lördags. Detta har fått regeringen Juan Orlando Hernandez att mobilisera ett ”Cobra-Kommando”, ett militariserat specialtränat kommando som sätts in för att slå ned sociala och folkliga protester i Honduras, mycket aktiva under militärkuppen 2009 och under de två månader av protester efter valet i slutet av november 2017.

Cobra-kommandot har anlänt till den honduranska gränsstaden Ocotepeque där den ska stoppa andra honduraner från att ta sig in i Guatemala för att ansluta sig till den stora Karavanen som har lämnat den guatemalanska gränsstaden Ezquipulas för att fortsätta sin marsch mot gränsen till Mexiko.

Ett Cobra-Kommando som nu ska ta kontroll över Honduras´ gränsstation till Guatemala, Agua Caliente. Total har 500 "Cobras" anlänt. Från flera platser i Honduras har det bildats nya flyktingkaravaner på väg mot Guatemala med vidare färd mot Mexiko.


Det fattigas Honduras örfil mot USA:s knölpåkspolitik

För bara fem dagar sedan samlades de tre presidenterna från den så kallade ”Norra Triangeln”, El Salvador, Honduras och Guatemala. Under överinseende av Mike Pence och Mike Pompeo, utrikesminister och f.d. CIA-chef läxades de tre presidenterna upp av de två USA-potentaterna för att de Centralamerika inte stoppar migrationen mot USA. Migrationen från Honduras har det senaste året ökat med 61 procent och från Guatemala med 74 procent.

Men två dagar efter mötet, där de tre presidenterna lovade att ta krafttag mot ”exporten” av människor, gick Karavanen av stapeln och har skakat om, inte bara de tre presidenterna utan framför allt Trump, Pence och Pompeo som nu, med den klassiska Monroedoktrinen tror sig kunna hota och läxa upp de styrande på ”USA:s bakgård”.

– Trump kan hota bäst f-n han vill, men det är han som är ansvarig till varför vi inte har jobb, till varför vi äter tortilla med salt, säger betongarbetaren Wilson.

Karavanen i den guatemalanska gränsstaden Esquipulas där människorna tog emot de hungrande honduranerna som fick övernatta på stadens colosseum.


Venezuelaner Ja, centralamerikaner Nej!

Och är det något som retat upp honduranerna är det det politiska hyckleriet kring de venezuelanska migranterna. Västvärldens ledare och massmedia ondgör sig över att de ekonomiska problemen i Venezuela, framkallade av det ekonomiska kriget och sanktionerna mot det sydamerikanska landet, vilka har skapat en stor migration från Venezuela som också har sin bakgrund i lockropen från ett stort antal högerregimer i Latinamerika.

Norfolk
Trump talade väl om de venezuelanska migranterna som behöver allt stöd och skickade det stora sjukhusfartyget Norfolk till den colombianska hamnstaden Riohacha, bara några mil från den venezuelanska gränsen, för att ”ta hand om sjuka venezuelanska flyktingar i Colombia”.

Och där är skillnaden. Läkare och sjuksystrar som förfogar över 1200 bäddar och tolv operationssalar på Norfolk till de venezuelanska migranterna i Colombia medan han beodrar den honduranske presidenten att skicka ut militär och polis för att med våld tvinga tillbaka de som verkligen behöver skyddsstatus för sin flykt från terror och hunger eller, som en av karavandeltagarna sa till en reporter: ”Vi söker inte efter den Amerikanska Drömmen. Vad vi vill är att lämna Mardrömmen Honduras bakom oss.


Lördag 13 oktober 2018:
[1] Honduras: De lämnar allt bakom sig och går till fots från Honduras till gränsen till USA på flykt undan terror och hunger. Intervju med Bartolo Fuentes, språkrör för Karavanen.

Måndag 15 oktober 2018:
Honduras: ”Det är du, Trump, som har provocerat denna exodus av honduraner för du stöder regimen”!


BAKGRUNDSDATA:

CEPAL: “Honduras det fattigaste landet på den amerikanska kontinenten”
Enligt den Ekonomiska Kommissionen för Latinamerika och Karibien (CEPAL), var Honduras det fattigaste landet på den amerikanska kontinenten år 2017.
Fattigdomen uppgick till 67,4 %.
Den extrema fattigdomen, det vill säga de som överlever på mindre än två dollar per dygn är i Honduras 46 procent av en befolkning på cirka 8,5 miljoner personer.
Cepals statistik för 2017: Honduras det fattigaste landet på den amerikanska kontinenten.

Honduraner migration och deportering
Drygt en miljon honduraner lever i USA.
Under 2018 första åtta månader ökade deportationen av honduraner från USA och Mexiko med 59,2 %, eller 50,286 honduraner jämfört med 31,593 under samma period 2017.
Av dem är det drygt 55.000 personer som har så kallat TPS, tillfälligt uppehållstillstånd som utfärdades efter den stora Mitchorkanen i november 1998, det vill säga för 20 år sedan. Dessa ska nu kastas ut med familjeanhöriga den 5 januari 2020 om de inte har reglerat sin situation med myndigheterna.
För El Salvador är situationen mycket värre för där hotas cirka 200.000 salvadoraner i USA med TPS att deporteras till det land i Centralamerika som är mindre än Småland.
Alla kännare av migrationen vet att den deporterade nästan undantagslöst återigen går mot norr efter att ha landat eller bussats tillbaka till sitt hemland. För det finns inga framtidsutsikter.

92 % av migranterna utsätts för våld
Enligt en rapport som utfärdades av Läkare utan Gränser med titeln “Tvingade att fly från den Norra Triangeln i Centralamerika: En glömd Humanitär Kris”* som publicerades 2017, beskrivs hur 92 procent av migranterna har utsatts för våld i sina hemländer eller på vägen mot gränsen till USA.
Dokumentet nämner att uppskattningsvis 500.000 personer från den Norra Triangelns länder reser in i Mexiko varje år illegalt.
Mexiko, pressat av USA har tvingats upprätta rigorösa krav och regler på visum för centralamerikaner som i praktiken är liknande de som centralamerikanen måste ha för att resa in i USA.
* Forzados a huir del Triángulo Norte de Centroamérica: Una crisis humanitaria olvidada


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar