söndag 19 december 2021

Honduras-Kuba: Den nya vänsterregeringens verkliga VÄNNER

Manuel Zelaya, före detta president i Honduras och störtad i en militärkupp 2009 med sina tentakler i USA:s utrikesdepartement, tog i lördags emot den kubanska ambassadören i Tegucigalpa Francisco Delgado och konsuln, Abel Fuentes hos partiet Libre.



Honduras-Kuba: Den nya vänsterregeringens verkliga VÄNNER

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA-HONDURAS / 2021-12-19 / Manuel Zelaya, före detta president i Honduras och störtad i en militärkupp 2009 med sina tentakler i USAs utrikesdepartement, tog i lördags emot den kubanska ambassadören i Tegucigalpa Francisco Delgado och konsuln, Abel Fuentes hos partiet Libre. Zelaya är partiets ”koordinatör”, i praktiken partiets ordförande.

Det kan tolkas som en dementi efter de senaste uttalandena och insinuationerna från USA-regeringens officiella organ, Voice of America (VOA) i meningen att den nya vänsterregeringen LIBRE (Libertad y Refundación), ledd av den nya tillträdande presidenten, XIOMARA CASTRO inte skulle ha samma vänskapliga förbindelser till ömsesidig nytta som under Manuel Zelayas regering. I stället, insinuerade VOA, att Castro skulle arbeta nära regeringen i Vita Huset.

 

Som Harald Edelstam 1973 i Chile

Kuba och även Venezuela och Nicaragua har stor sympati bland de tusentals medlemmarna i Libre.

Harald Edelstam, älskad av 
exilchilenare i Sverige. 
Ambassadörerna från dessa tre länder gick fysiskt ut till försvar av flera ministrar från den avsatte president Zelayas regering, aktioner nästan identiska som med Sveriges hjälte under militärkuppen i Chile den 11 september 1973, HARALD EDELSTAM.

Men medan EDELSTAM inte utsattes för fysiska angrepp, sparkades den kubanske och venezuelanske ambassadören av de honduranska militärerna när de undsatte utrikesministern, PATRICIA RODAS från att kidnappas av kuppmakarna. Tack vare den internationella uppmärksamheten lyckades hon undkomma och eskorterad sattes hon på ett plan till Mexiko där hon gavs omedelbar politisk asyl. Hon lever sedan tio år i Nicaragua.

I gryningen den 28 juni 2009 verkställdes den militära statskuppen mot den progressiva liberala regeringen under ledning av president Manuel Zelaya Rosales. Tentaklerna leddes till State Departement under ledning av Hillary Clinton.


Varför fördes Zelaya till USA-basen?

Manuel Zelaya kidnappades i gryningen den 28 juni 2009 av en specialstyrka från Honduras´ armé och fördes med flyg till USA-basen Soto Cano, 110 kilometer norr om Tegucigalpa.

Där stod planet på landningsbanan i 15 minuter medan de uniformerade kidnapparna utbytte uppfattningar med de militära USA-befälen. Senare lyfte planet och gick söderut mot Costa Rica där den avsatte presidenten kastades av på landningsbanan.

USA:s militära baser och installationer i Honduras, det kanske viktigaste landet på den amerikanska kontinenten i geoestrategisk bemärkelse. På Pentagons Soto Cano transporterades den störtade presidenten den 28 juni 2009. Varför dit?



Vem försvarade vem och vad?

Av den anledningen vet det honduranska folket, och i synnerhet Libres tiotusentals medlemmar vem det var som försvarade presidenten, hans ministrar och själva den bräckliga honduranska demokratin.

Och folket glömmer inte vilka som är de sanna vännerna i Honduras.

Fattiga honduraner i väntan på att kubanska läkare ska ta emot dem i norra Honduras, vid den karibiska kusten. I 20 år har kubanerna behandlat hundratusentals fattiga i den centralamerikanska nationen, helt gratis.



 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar