tisdag 14 december 2021

Honduras: Historien gick INTE igen. Om en ”vänsterns feministiska oberoende röst”

 

Dåtida Norrskensflammans reporter i Latinamerika Dick Emanuelsson intervjuar vid midnatt den 25-26 juli 2009, mitt under undantagstillstånd och utegångsförbud efter militärkuppen XIOMARA Castro de Zelaya, den störtade president Manuel Zelayas hustru som den 29 januari 2022 svär presidenteden i det centralamerikanska Honduras, USA:s viktigaste geostrategiska land på den amerikanska kontinenten. För veckotidningen `Flamman anno 2021´ var valet i Honduras tydligen av intet värde. FOTO: MIRIAM EMANUELSSON-HUEZO.


Historien gick INTE igen

Om en ”vänsterns feministiska oberoende röst”

 

AV DICK EMANUELSSON

 

TEGUCIGALPA / 2021-12-12 / Nog för att Honduras är ett relativt okänt land, men för en tidning som bröstar sig för att vara både vänster och feministisk måste väl det väl aviserade valet i Honduras den 28 november 2021 ha varit ett intressant tema för tidningen "Flamman".

 

Det är möjligt att tidningen har uppmärksammat det, men eftersom jag inte prenumererar på den och på deras hemsida finns det inte ens en notis om det historiska valet i det konservativa och machistiska Honduras. Inte ens i deras sökfunktion. Trots att en kvinna, som också kallar sig för "socialist och revolutionär" vann valet överlägset med det högsta valdeltagandet i landets historia.

 

Däremot hittar vi i "Flamman" översatta opinionsartiklar från den franska lightvänsterns Le Monde diplomatique som handlar om "förtrycket i Nicaragua där oppositionen fängslas". Inte om att dessa icke-presidentkandidater var distributörer av CIA-dollar under och efter statskuppsförsöket 2018, vilket hade kunnat ha varit ett "smaskigt" tema som skulle ha attraherat mer än en läsare. Men samma innehåll i den franska blaskan på "Nica-temat" gick också att läsa i DN och alla andra korporativa medier i världen.

 

Norrskensflammans legendariske Latinamerikareporter Karl Staf var annars den reporter som till och med landade tio minuter INNAN den sandinistiska revolutionära juntan hade landet i Managua den 19 juli 1979 då den anlände från den sedan 10 juli befriade staden Leon. Stafs reportage i den dåtida dagstidningen var unika i svensk press och det lyste avund från mer än en utlandsreporter när de läste kollegans exklusiva material vilket gjorde den AUTENTISKA Flamman till ett unikum för sin Latinamerikabevakning.

 

Men nu gör dagens "Version Flamman 2021" utlandsbevakning via franska alster. Och i det senaste numret har ytterligare en översättning från franskan publicerats där chefredaktören har upptäckt att det verkställdes ett presidentmord i Haiti för snart ett halvår sedan av colombianska legoknektar kontrakterade av legoknektsfirmor i Miami.

 

Den 28 juni 2009 hade i varje fall Flamman ett exklusivt reportage om Honduras som tidningen var ensam om. Märkligt nog finns det kvar på webben: [http://flamman.se/a/statskuppen-i-honduras].

 

Den som vill läsa om vad som hänt under de tolv åren efter statskuppen och hur vänsterpartiet Libre förberedde och organiserade sina förkrossande valseger där Xiomara Castro fick över 1,7 miljoner röster i ett land med en miljon färre invånare än Sverige, och det en ny president som kallar sig för ”feminist och revolutionära socialist” och som inte döljer sin sympati för de tre länderna som ställde upp vid och efter militärkuppen för tolv år sedan; Kuba, Venezuela och Nicaragua, kan läsa om det i Proletären som publicerade ett reportage tre dagar INNAN valet:

https://proletaren.se/artikel/segervittring-vanstern-i-honduras

 

 

Medlemmar i Libertad y Refundación, LIBRE från partikollektivet "Luis Alonso Morel", segervissa om att socialismen ska segra även i Honduras. FOTO: MIRIAM EMANUELSSON-HUEZO.

 

 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar