fredag 11 januari 2019

Honduras: Den regeringskritiske journalisten och chefen för Radio Globo-TV i Honduras David Romero fängslas i tio år och åtta månader

Domen på tio år och åtta månader för journalisten David Romero fastställdes i dag av Högsta domstolen i Honduras.




Honduras: Den regeringskritiske journalisten och chefen för Radio Globo-TV i Honduras David Romero fängslas i tio år och åtta månader

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2019-01-11 / Journalisten David Romero kommer om 5-6 dagar att föras till fängelset för ett straff på nästan elva år för att ha varit vulgär sex gånger mot en advokat. Det internationellt sett unika och märkliga straffet och fallet beslutades för tre år sedan men fastställdes först i dag av Honduras´ högsta domstol.

Det betyder att en av den centralamerikanska nationens mest omtalade journalister tystas.

För han är journalisten som avslöjade stölden på 350 miljoner dollar inom Honduras sjukvårdssystem med spår till regeringspartiet. Men nu är det han som sätts bakom galler för att ha varit oförskämd i etern!

– Högsta domstolens beslut har som enda mål att stoppa det vi gör nu, bekämpa korruptionen. Men de kommer inte att lyckas. David Romero är bara en person. Men vi (Globo) har ett arbetskollektiv, sa Romero i en första kommentar för några timmar sedan inför våra kollegor i Honduras.

"David, folket stöder dig"! menar denna kvinna utanför domstolen för tre år. När den första domen offentliggjordes år 2015, trängde sig en jättemassa av demonstranter in i domstolen efter att den hade fått vetskap om att Romero hade dömts till 10 och åtta månader. Romero fördes bort av människorna som trodde att han skulle föras direkt till fängelset och "befriade" honom.


”Denna dom stärker mig”!

Det var den 13 november 2015 som appellationsdomstolen i Tegucigalpa slog fast den honduranska tingsrättens dom. Efter domslutet träffade vi Romero utanför HD:s lokaler och han sa:

”Éste fallo me fortalece”, denna dom stärker mig snarare än försvagar mig. Denna dom skrämmer oss inte. Den stärker oss i kampen mot korruptionen och kommer att fortsätta stärka oss så långt systemet oss tillåter, tills friheten ger mig den möjligheten. När den upphör, okey, då finns det inget mer. Men de kommer inte att tysta oss. Jag anser att journalister som låter sig tystas mot Maktens hot skulle aldrig ha blivit en journalist. Budskapet är det motsatta, att förstärka journalisternas kamp för att yttrande- och pressfriheten ska råda i det här landet.

Och i dag tystas alltså Romero av den president som anklagas för att med finger ha bytt ut HD:s ledamöter, en president som har sin bror fängslad i USA som anklagas av åklagaren för att ha deltagit i narkotikakartellen Los Chirizos införsel av colombianskt kokain till USA. Om USA-åklagarens anklagelser får gillande av domstolen riskerar Antonio `Tony Montero´ Hernandez tre livstidsstraff.

Den förre presidenten i samma regerande USA-vänliga högerparti, Porfirio Lobo har sin son fängslad på 24 år i USA med samma anklagelser som `Tony Montero´. Lobos bror och fru sitter också fängslade i Honduras för att ha bestulit statskassan på hundratusentals dollar.

Journalisterna och fotograferna i Honduras arbetar under prekära förhållanden och utsätts ofta för batonger och tårgasattacker där militärpolisen inte gör åtskillnad mellan oss i pressen och demonstranter. På bilden min fotograf och kamerakvinna Miriam. I landet har 40 kollegor mördats sedan militärkuppen 2009.


Fyrtio mördade journalister sedan militärkuppen

Sedan militärkuppen 2009 har 40 journalister mördats i detta vackra land, en statskupp som i hemlighet stöddes av State Departement under ledning av Hillary Clinton.

David Romero representerar ett medium som har begravt fem av sina journalister sedan den militära statskuppen den 28 juni 2009. Lika många har tvingats i exil för att undgå de intakta dödsskvadronerna som anklagas av människorättsorganisationerna för att ha sina baser inom den militära apparaten.

Redan samma gryning som krigsplanen flög över huvudstaden Tegucigalpa i juni 2009, anlände en militärpatrull till Radio Globo. Militärerna slog in dörrarna och grep flera av redaktionens medlemmar som minuterna innan hade uppmanat det honduranska folket att resa sig mot den civila-militära kuppjuntan som hade störtat den lagligt valde presidenten Manuel Zelaya.

Honduranska journalister som protesterar mot morden på sina kollegor illustrerad med en kista, förvägras, 200 meter innan presidentpalatset att fortsätta.

Militären attackerar med batonger de kvinnliga kollegorna som dock är erfarna och beslagtar och ger tillbaka med militärens batonger.


Torterades under 1980-talet

David Romero tog sig ut via ett fönster varifrån han hoppade flera meter och lyckades undkomma militären. Han sa vid en intervju till oss efter militärkuppen att han hade alltför bittra erfarenheter från 1980-talet. Han tillhörde då det kommunistiska ungdomsförbundet och hade anslutit sig till en gerillagrupp men greps. Han torterades av militären som hade USA-rådgivare på plats.

Den starke mannen i Honduras vid den tidpunkten var John Negroponte, USA:s ambassadör i Tegucigalpa. Han skötte USA:s `Contras´ som hade militära baser under CIA:s uppsikt och gjorde räder in i Nicaragua och massakrerade civilbefolkningen. USA hade även träningsläger i norra Honduras för de salvadoranska specialtrupperna, beryktade för sin hänsynslösa slakt av civila eller fängslade gerillasoldater från FMLN.

Underjordiskt och via internet

Vid statskuppen 2009 förde militärerna med sig redaktionens och radions mixer och utrustning. Men Globo sände underjordiskt via internet och var under ett år den mest populära radiostationen eller mediet i Honduras.

Under 45 dagar innan det USA-riggade valet i slutet av november 2009, infördes undantagstillstånd och Globo tvingades att sända underjordiskt. Militären kontrollerade hela den praktiska delen av valet, distributionen av allt valmaterial och insamlandet att transport av alla valurnor till huvudstaden.

USA-ambassadören var euforisk över ”det höga valdeltagandet” som bara uppgick, enligt seriösa beräkningar till 30 procent, enligt Valtribunalens slutliga protokoll som fastställdes en månad senare, den 23 december, dagen innan julaftonen, var valdeltagandet 46,3 procent.

Journalisten Felix Molina överlever attentatet mot hans liv när han färdades i en taxi och lever nu i exil i Kanada. Molina var under de 4-5 första åren efter statskuppen Motståndsfronten radioprogram i Radio Globo, "La Resistencia" och var hatad av militärkuppens försvarare. Molina länkade även samman alla fristående alternativa radiostationer för de olika sociala rörelserna som verkar i Honduras mot megaprojekt inom energi eller gruvsektorn. Därför hatades han av detta storkapital i Honduras.


Sköts och flydde i exil till Kanada

Via Globo sände den bildade Motståndsfronten, La Resistencia varje kväll mellan 20.00-21.00 sitt program under ledning av Felix Molina. Han sköts när han färdades i en taxi för två år sedan och hade han inte sett gärningsmannen komma i antågande och varit beredd på det värsta, hade han dödats. Han lyckades resa sig inne i bilen och sköts i höften av mördaren. Molina lever i dag i exil i Kanada.

Domen mot Romero, som visst uttryckte sig vulgärt och fult mot advokaten i brott mot de journalistiska principerna, fängslas nu i en dom som aldrig skulle ha rönt mer än böter i ett land som Sverige. Därför anser också de flesta av de honduranska journalisterna att det är en politisk dom och hämnd för att ha avslöjat den gigantiska stölden på 350 miljoner dollar från socialförsäkringssystemet.

2800 honduraner avled på grund av stölden

Enligt kalkyler som läkare och andra har gjort på temat, anses 2800 honduraner ha avlidit på grund av konsekvenserna av att det inte funnits det mest grundläggande för en allmän sjukvård. Läkarsällskapet gör varje vecka en S.O.S. eftersom det saknas bedövningsmedel för kirurgerna.

Så i stället för att hylla Romero för att ha avslöjat att direktören för landets hälsovårdssystem, medlemmen i regeringspartiets ledning Mario Zelaya som i dag sitter fängslad för den skamlösa stölden, placeras Romero in på 10 år och åtta månader. USA-ambassaden andas säkert ut efter att ännu en kritisk röst i Honduras tystas.

Spanskspråkig version:
Periodista hondureño David Romero califica como una decisión política su sentencia


VIDEO:
Sentencian a cárcel periodista que desenmascaró la corrupción en Honduras

Caso periodista David Romero: Habla EDDY TABORA, coordinador de C Libre

El periodista Felix Molina interviene en Foro de solidaridad al colega David Romero



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar