söndag 27 december 2020

Nytt mord på bonde- och indianledare i Honduras!

Bonde- och vänsterledaren Felix Vasquez innan han mördades av oligarkins dödsskvadroner i Honduras.



Nytt mord på bonde- och indianledare i Honduras!

TEGUCIGALPA / 2020-12-27 / FELIX VASQUEZ var ordförande för bondeorganisationen UTC, la Unión de Trabajadores del Campo, och hade vid ett flertal tillfällen mordhotats och förföljts. På kvällen Annandag Jul trängde sig okända män in i hans hus mellan städerna La Paz och Marcala och sköt ihjäl Vasquez framför sin familj.  Han var nominerad som parlamentsledamot för partiet LIBRE, Libertad y Refundacion vid valet som äger rum om ett år i Honduras.

Son ledare för Lenkaindianerna i Honduras försvarade han regionens ursprungsbefolkningar och dess marker och naturresurser. För drygt fyra år sedan föll också en annan legendarisk och över världen känd ledare för Lenkafolket och Honduras, BERTHA CACERES.

 

I DENNA DEL AV REGIONEN finns det mäktiga krafter från den honduranska oligarkin med stora ekonomiska och territoriella intressen av att exploatera såväl gruv- som energitillgångar. Försvaret av skogarna och floderna kostade dessa två konsekventa revolutionärer livet.

Och som sådan tvekade han inte att gå i spetsen för den stora rörelsen som krävde frigivning av bondeledaren VÍCTOR VÁSQUEZ från byn Simpinula. Denne är koordinatör för Lenkaindianernas Råd i Simpinula och ledare för Lenkaindianernas organisation MILPAH i staden La Paz. Han fängslades för att han och organisationen hade deltagit i rörelsen från detta ursprungsfolk som försvarade Lenkaindianernas territorium. Mot sig hade de en mäktig fiende, gruvföretag och vattenkraftsprojekt.

Dick Emanuelsson
Tegucigalpa, Honduras

LÄS MER:

Honduras: Indianblod flyter i kampen mot kraftverksprojektet i Rio Blanco

http://hondurasdick.blogspot.com/2016/03/honduras-indianblod-flyter-i-kampen-mot.html

 

SPANSKA: https://www.telesurtv.net/news/Asesinan-a-dirigente-de-la-Union-de-Trabajadores-del-Campo-en-Honduras-20201227-0011.html

 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar