tisdag 9 juni 2020

Honduras: Tolvhundra (1200) sjukvårdsanställda har Covid-19

Från ett av Honduras´ allmänna sjukhus.




Honduras: Tolvhundra (1200) sjukvårdsanställda har Covid-19

TEGUCIGALPA / DICK EMANUELSSON / 2020-06-09 / Mer än 1200 sjukvårdsanställda bär på coronaviruset. Det säger Irma Mencia, ordförande för Honduras´ fackförbund för läkare, Sitramedhys i en intervju till landets regeringsvänliga tevekanal, Telenoticias TV5.

– Sjukhusen är överfulla av patienter smittade med covid-19. Hela hälsovården i Honduras har gått ner på knä, uppgav Mencia.

Enligt den facklige ledaren är fler än 20 procent av de smittade i Honduras sjukvårdsanställda. Hon och de anställdas fackliga organisationer kräver att myndigheterna ger all nödvändig biosäkerhet för att denna strategiska personal ska kunna uppfylla sina uppgifter i kampen mot Covid-19.

Ett grundläggande krav från facket är att PCR-proven utförs på all personal i landet för att denna ska kunna arbeta med förvissningen om att den inte är smittad och att den inte heller överför eventuell smitta på patienterna.

Inom den allmänna sjukvården i Honduras återfinns 24.000 anställda som står i den främsta frontlinjen mot viruset.

Sjuksköterskornas fackförbund ANEEAH leds av Josué Orellana, som till TV5 uppgav att 160 av hans medlemmar är smittade.

“Syret är slut”!

I en dramatisk ljudupptagning som medierna i Honduras publicerade igår, uppgav en av sjuksköterskorna på ett allmänt sjukhus att syret har tagit slut. Gråtande berättade hon om hur läkare och sjuksköterskor ”ransonerar” syret mellan de mest sjuka för att undvika att patienten dör, vilket, uppgav sjuksköterskan, är en omöjlig uppgift.

De honduranska politiska myndigheterna har sedan coronavirusets utbredning i den centralamerikanska nationen anklagats för en utbredd korruption. Bland annat tvingades den ansvarige inom regeringen för kampen mot viruset avgå efter flera skandaler där inköp av munskydd och andra tillhörigheter hade gjorts till skandalösa överpriser, ett i den här regionen vanligt sätt att stjäla allmänna medel.

Enligt Johns Hopkins University (JHU) är 6450 honduraner registrerade med Covid-19. 262 har avlidit, 740 har kurerats medan de övriga 5448 är aktivt smittade.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar