lördag 20 januari 2018

Honduras-video: Armésoldater besköt demonstranter och svensk journalist under generalstrejk

Vad är syftet med att beskjuta journalister och obeväpnade demonstranter som INTE hindrade trafiken? I motsats vad FN-representanten för Honduras sa, att INTE använda armén och vapen gjorde regimen Juan Orlando Hernandez det rakt motsatta; Honduras har inte sett make till militarisering under sin historia till vad som utspelades på den första dagen av den åtta dagar långa generalstrejken som har målet att förhindra den nuvarande presidenten att sitta av ytterligare fyra år på presidentposten trots att författningen förbjuder det. FOTO: DICK EMANUELSSON.





Honduras: Armésoldater besköt demonstranter och oss journalister med AK-gevär

Av Dick & Miriam Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2018-01-20 / Under den första av åtta dagars generalstrejk i Honduras, besköts demonstranter på flera platser i landet. I staden Sabá vid den Karibiska kusten sköts bonden Telmo Villareal till döds av armén. Han blev det första offret för armékulorna. Även vi (Miriam och Dick ), Proletärens medarbetare i Latinamerika, besköts i stadsdelen Villanueva i huvudstaden Tegucigalpa efter att vi hade intervjuat folk i området.

Video:Armésoldater besköt demonstranter och oss journalister med AK-gevär





Trots att demonstranterna lät trafiken passera i två av tre filer anlände en militärpatrull med tio militärer som redan från lastbilsflaket besköt oss med sina AK-47:or. Vi hade precis intervjuat flera personer mitt i den panamerikanska vägen som leder mot Nicaragua när fordonet i hög fart forcerade vid sidan av barrikaden och omedelbart möttes av stenkastning.

När militärerna började skjuta kastade sig folk på marken eller sprang in i gränderna och uppför de branta småvägarna i denna av den extrema fattigdomen präglade del av Tegucigalpa. Manifestationen var fredlig, fram tills att armépatrullen anlände.

Den svenske reportern Dick Emanuelsson, medarbetare för Proletären i Latinamerika intervjuar "Rodrigo" i Colonia Villanueva i huvudstaden Tegucigalpa bara några minuter innan militärpatrullen besköt Dick, Miriam och demonstranterna. FOTO: MIRIAM EMANUELSSON.


Från andra håll avlossade arméstyrkor urskillningslöst tårgasgranater mot demonstranterna. Men även mot de hus som kan liknas vid den venezuelanska folksångaren Ali Primeras legendariska sång om ”Techos de Cartón”, Husen med ”Tak av Kartong”. Barn i alla åldrar i denna folkrika del av huvudstaden grät hejdlöst när peppargasen trängde in i ögon, hud och andningssystemet.

Honduras är totalt militariserat och FN:s representant i Honduras uppmanade igår den honduranska USA-stödda regimen att INTE använda sig av armén och dess specialstyrkor för dessa är inte tränade för att döda sina landsmän utan inkräktare av landets territorium.

I stället uppmanade FN-representanten myndigheterna att använda sig av den nationella polisen och att denna INTE ska vara beväpnad med handeldvapen.

Vad vi utsattes för var det rakt motsatta, vilket du kan se på den bifogade videofilmen.

I de nästkommande timmarna publicerar vi intervjuer och fler videos.

Fotograf och kamareakvinna; Miriam Emanuelsson. Flera hundra armésoldater och militärpolis besköt inte bara reportrarna och demonstranterna urskillningslöst med tårgas utan sköt även direkt in i husen i den extremt fattiga men stridbara arbetarstadsdelen Villanueva under generalstrejkens första dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar