lördag 16 december 2017

Honduras: Presidentens syster och kommunikationsminister omkommer i mystisk helikopterolycka

Så här presenterades olyckan i dag av den regeringstrogna dagstidningen El Heraldo.
Men bilden är tagen från en helikopterolycka i den spanska provinsen Murcia den 27 januari 2006. Redan nu cirkulerar det i de sociala nätverken spekulationer om bildurvalet.

Honduras: Presidentens syster och kommunikationsminister omkommer i mystisk helikopterolycka

Av Dick & Miriam Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2017-12-16 / President Juan Orlando Hernández´ syster Hilda Hernández avled vid middagstid i dag, lördag, vid en helikopterolycka. Nyheten kablades ut av Honduras´ flygvapen kl. 15.25 på lördagen och bekräftades av presidenten en timma senare. Krisen i det centralamerikanska landet fördjupas och oppositionen utlyste i dag en ny nationell protestdag på måndag.

Hilda Hernández var en kombinerad press- och kommunikationsminister. Det var en post som oppositionen ansåg vara olaglig eftersom författningen förbjuder familjemedlemmar att inneha en ministerpost om de samtidigt är direkta familjemedlemmar till presidenten. Presidenten försvarade utnämningen med att hon inte hade någon egen budget, något som motbevisades i form av flera utbetalningar med ministerns namnunderteckning.

Hon var även den främsta strategen bakom presidentens valkampanjer, både 2013 som i årets valkampanj. Denna kulminerade den 26 november men Valtribunalen (TSE) har fortfarande inte utsett någon vinnare, även om TSE säger att Hernandez har 1,5 procent mer än oppositionens Salvador Nasralla.

Hilda Hernández anklagades också för att med pengar eller annonser ”köpa” journalister och medier i stil med den peruanske avsatte presidenten Alberto Fujimori. Denne dömdes till 25 års fängelse för mord och korruption.

David Octavio Quiroz, 32, far till fyra barn, sköts av armésoldater under en protest. Han avled på sjukhuset i morse av skottskadorna i lever och inre organ.


Arton honduraner skjutna av armé och militärpolis

I den politiska och sociala kris som Honduras för närvarande upplever, tre veckor efter valet med nästan dagliga protester och ett officiellt militärt och polisiärt våld, utpekades Hilda Hernández av oppositionen för att vara en av arkitekterna bakom Juan Orlandos Valkampanj.

Regeringspartiet Partido Nacional anklagas för att ha genomfört ett gigantiskt valfusk som inte ens USA:s lydiga organ OAS (de Amerikanska Staternas Organisation) har erkänt ännu. I stället har det kommit uppgifter igår och i dag om att OAS nästa vecka kommer rekommendera Honduras att annullera presidentvalet och genomföra ett nytt val om tre månader.

Enligt landets officielle människorättsombudsman Roberto Herrera har 18 människor dödats av kulorna från armén och militärpolisen, cirka 1700 honduraner har gripits av de uniformerade i vad som beskrivs som händelser värre än den militära statskuppen i juni 2009.

Regeringen anklagar inskickade venezuelaner för att ha skapat protesterna och för att stå bakom "finansieringen av kriminella grupper. Men de utpekade 145 venezuelanerna säger att de är motståndare till "Maduros diktatur"!

“Venezuela och Farc” finansiärer av protesterna

Vid en presskonferens sent igår kväll (fredag 15 december) med vicepresidenten Ricardo Alvarez och ministrarna Ricardo Cardona och Ebal Díaz påstod dessa, att bakom de massiva folkliga protesterna återfinns ´Maras´ och brottsliga ungdomsgäng.

Maras är en del av den organiserade brottsligheten i Centralamerika (med undantag av Nicaragua) och använder sig av synnerligen grymma metoder, anklagade för seriemord och utpressning av affärsidkare och företagsgrupper.

Men anklagelsen är absurd, säger oppositionen. Vad det handlar om är att den nya generationen, som bara var barn när militärkuppen genomfördes, i dag reagerar på den utbredning av fattigdomen och den militarisering/colombianisering som ägt rum av det honduranska samhället sedan 2009. Denna generation har vuxit i politisk medvetenhet och deltar aktivt i oppositionens arbete, både innan, under och efter valet den 26 november.

Sedan 2005 har den honduranska oligarkins medier anklagat
den politiska och folkliga oppositionen för att ha kontakter
och finansiellt stöd från FARC, som på bilden från 2005
där det dåtida vänsterpartiet UD och landsorganisationen
FUTH påstods finansieras av Farc, ett absurt påstående.
De tre regeringsmedlemmarna hävdade också att de visste vem som hade finansierat de ”kriminella gruppernas” dagliga protestaktioner i landet som äger rum över hela det nationella territoriet. Enbart i huvudstaden Tegucigalpa placerades igår fredag brinnande bildäck och barrikader på 18 olika strategiska punkter vilket i praktiken paralyserade staden med 1,5 miljoner invånare.

– Dessa kriminella grupper är finansierade med medel av tvivelaktigt ursprung. Nyligen utförda undersökningar (vilka?) visar att de kan komma från Venezuela och från organisationer som Farc, som har uttalat sitt stöd för dessa våldsaktiviter och anarkin”, sa Ebal Díaz och citerade regeringens kommuniké.
Maduros ”145-grupp” av venezuelaner till Honduras

Två veckor innan valet anklagade vicepresident Alvarez Venezuela och president Nicolas Maduro för att ha skickat en grupp på 145 venezuelaner för att organisera strejker, bråk och protester. Målet var att förhindra valets genomförande. De flesta honduraner ironiserade över uttalandet och kommenterade det med att ”är det dags nu igen, den gamla rispiga skivan”?

Vid militärkuppen 2009 och valrörelsen 2013 sa samma regeringsparti att ”Venezuela organiserar gerilla i Honduras”, anklagelser som riktades mot Nicaragua, Bolivia, Farc och till och med libanesiska Hizbollah.

Bakom påståendet om “145-gruppen” stod Otto Reich, en genuin antikommunistisk kuban-amerikan som tillhörde både administrationerna hos Ronald Reagans som Bush äldre och yngre. Reich var också CIA-agent som konspirerade mot sandinistregeringen på 1980-talet.

Bakom den uppdiktade historien återfinns den förre UD-mannen och CIA-agenten Otto Reich

Denne suspekte individ är nu konsult och som sådan skapade han ”montaget” med de 145 venezuelanerna för att bistå den honduranska högerregeringen i valet, expert som han är på psykologisk krigföring. Till sin hjälp fick han utdrag från det honduranska migrationsverket med exakta uppgifter på 145 venezuelaner, många av dem hade levt och arbetat i minst sex i Honduras men anklagades av Reich för att vara inskickade till Honduras in för valet. Flera av dem utpekades även för att tillhöra Maduros säkerhetspolis.

Men anklagelsen fick motsatt verkan. Fler av de utpekade gick ut offentligt och uppgav att de hade förolämpats och förtalats av Reich och indirekt av den honduranska regeringen för att ha blivit anklagade för att vara ”Maduros agenter”. I själva verket var de, som de uppgav, ”oppositionella mot diktaturen Maduro”!Knark, pistol och sprängämnen och Oppositionsalliansen flagga

Vid samma tidpunkt gick den honduranska säkerhetspolisen ut, precis som vid statskuppen 2009 och valrörelsen 2013 och påstod att det fanns en allians mellan vänsterpartiet Libre och de kriminella grupper som existerar och utgör ett skräckregemente för Honduras folk.

Från ett övergivet hus filmades och fotograferades säkerhetspolisens ”fynd” som bestod av lite knark, en pistol och sprängämnen och . . .  en fana för vänsterpartiet Libre och Oppositionsalliansen.

Smack, där satt fotona och filmsekvenserna som kablades ut on-line direkt i de regeringstrogna medierna.

Med det senaste uttalandet om Venezuela och Farc faller den sista pusselbiten på plats för att skapa alliansen Oppositionsalliansen/Libre-Venezuela-Farc. Vi väntar bara på att säkerhetsorganen nu pekar ut någon venezuelan för att ha saboterat den helikopter som störtade med presidentens syster ombord. Eller ”en svensk journalist, hemlig agent för Farc”!

Ny Nationell Protestdag på måndag

För en timma sedan avslutades en presskonferens genomförd av oppositionen som utlyser en ny nationell protestdag på måndag. Återigen kommer Honduras att paralyseras i protest mot valfusket, sa den förre störtade presidenten Manuel Zelaya, koordinatör för Oppositionsalliansen.

Enligt den honduranska Handelskammaren har importen vid landets viktigaste hamn, Puerto Cortés, på atlantkusten, sjunkit med 80 procent. Bakgrunden är den politiska krisen, protesterna men framför allt den dramatiskt sjunkande levnadsstandarden i det fattigaste landet på den amerikanska kontinenten.

Köpkraften har gått ned sedan 2009 samtidigt som landet har militariserats. Armé- och polisstyrkor uppträder nu i nya uniformer och nya vapen, antikravallutrustning och fordon lukar nymålat, allt importerat från USA och Israel, regeringens främsta allierade.

Honduras, hermana del presidente, Hilda Hernández, Juan Orlando Hernández, elecciones 2017, fraude, Venezuela, Farc, Manuel Zelaya, Salvador Nasralla


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar