tisdag 22 augusti 2017

126 halvkvävda migranter, Trump och en rasistsheriff som ska benådas

De 126 immigranterna var helt uttorkade och befinner sig i ett eländigt hälsotillstånd.



126 halvkvävda migranter, Trump och en rasistsheriff som ska benådas

Några subjektiva reflektioner en tisdag.

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / HONDURAS / 2017-08-22 / Medan Nordamerika och Europa hade all uppmärksamhet riktad mot himlen och eklipsen som var i antågande, var 126 centralamerikaner, av dem 118 honduraner, nära att kvävas till döds i en fryscontainer i Veracruz, Mexiko. Medan eklipsen fick all uppmärksamhet i medierna satt 126 utmattade centralamerikaner och funderade desperat på vad som skulle hända de närmaste dagarna efter att den mexikanska polisen gripit dem. Deras hälsotillstånd var kritiskt.

Enligt Wikipedia är medeltemperaturen i Veracruz i augusti månad 28 grader C. Max är 36 och lägsta temperatur 23,9 grader Celsius.

Fryscontainern var som den sista anhalten innan Helvetets portar hade öppnats. Dessa mänskliga varelser tvingades att utföra sina naturbehov där de stod eller försökte ligga när tillfället gavs.

Samtidigt talade Trump om, inför sitt Arizonabesök, att han skulle benåda en pensionerad rasistisk sheriff i Arizona. Denne har gjort som sin livsuppgift att jaga immigranter vid gränsen mot Mexiko, migranter som de 126 som Trump redan i valet dömde ut som tjuvar, våldtäktsmän och narkotikalangare.

 
Tusentals centralamerikanska immigranter tar med sitt liv som insats färden på "La Bestia" från södra till norra Mexiko. Varje år dör uppskattningsvis 500 personer under den färden. Många kvinnor våldtas av marasgängen.

DEN PENSIONERADE SHERIFFEN JOE ARPAIO, 85, från grevskapet (County) Maricopa, Arizona, hade redan 2011 dömts av en federal domare till att upphöra med att skapa privata paramilitära patruller som tagit som sin uppgift att jaga livet ur de tusentals centralamerikaner som som en sista chans i livet försöker ta sig över gränserna mellan Honduras-Guatemala-Mexiko för att slutligen passera den sista och mest komplicerade etappen; gränsen till USA.

– Jag funderar allvarligt på att benåda sheriff Arpaio, sa Trump till Fox News i söndags, och tillade:

– Han gjorde mycket för att bekämpa den illegala migrationen. Han är en stor amerikanska patriot och jag hatar att se vad som har hänt honom, underströk Trump. Att han samtidigt visade sin avsky vad han anser om sitt eget lands rättssystem, illustrerar vilken märklig och anmärkningsvärd president USA har utsett.

Sheriff Arpaio vägrar underordna sig USA:s författning och domslut. Nu benådas han av Trump för att undgå ett sex månaders fängelsestraff. Rasisterna och extremhögern i USA jublar.



NÅGOT MOTSÄGELSEFULLT UPPGAV TRUMP att USA, i stället för att lämna Afghanistan nu ska förstärka sin närvaro i landet. Ytterligare ett brutet vallöfte. Det betyder att USA:s invandrarungdom fortfarande har en säker arbetsmarknad i det krigshärjade landet, men som kanonmat.

Natolandet Spaniens regeringspresident Mariano Rajoy lovade de papperslösa invandrare från Latinamerika ett spanskt pass och medborgarskap i utbyte mot att de enrollerade sig i USA:s krig i Afghanistan. ”Allt går att köpas med skrämmande reklam”, besjöng Hasse&Tage cynikerna och hycklarna i det kapitalistiska tjyvsamhället.



JO, TRUMP DÖMER UT ALLA som tvingas till så drastiska beslut som att lämna sitt land, familj och vänner. I Honduras är 46 procent av befolkningen extremt fattiga, de lever i misär med mindre än 1,8 dollar att överleva på per dag. Nästan 70 procent av befolkningen är fattiga. Hur beskrev Wilhelm Moberg Sverige när Oskar med familj lämnade Sverige och reste över Atlanten till USA?

På vår gata här i området finns det inte en familj som inte har minst en familjemedlem i USA. Nio av tio är papperslösa men de arbetar alla, såväl inom byggindustrin som på bensinstationer, tvätterier eller städar på sjukhus, jobb som jänkarna i gemen inte vill ägna sig åt.

Varje vecka landar minst ett plan från USA på flygplatsen i Tegucigalpa och San Pedro Sula med 200 deporterade honduraner. De återvänder till ett land där ungdomen inte har en chans att komma in på arbetsmarknaden och gör det det får de ”Chamba por Horas”, timanställning som högerregeringen saluför som ”möjlighet att både studera och arbeta”, det vill säga halvtidsarbete till en minimilön som uppgår till 175 dollar. 

Ungdomar och kvinnor, det är det nya fenomenet med migrationen från Centralamerika till USA.


Flickan på den inringade bilden mördades dagen
efter att hon i en TV-kanal gått till häftigt
angrepp på Honduras´ utbildningsminister.
FOTO: DICK E.
FENOMENET DE SENASTE ÅREN är att ungdomen drar norrut i massor. De varken flyr militärtjänst eller brist på arbete utan för att rädda livet från de psykopatiska Maras-banden. Dessa ungdomar vägrar, lyssna nu Trump, att dras in i Marasgängens kriminella värld där inträdesprovet många gånger innebär utförandet av ett mord. Till och med mord på sin syster eller bror, just för att svära trohetseden till Maras Salvatrucha eller Barrios 18.

I dag hade tidningarna, som alla dagar, rubriken om en ung högstadieelev som greps och våldtogs av ett gäng på fem ungdomar från Maras Salvatrucha-13 och som efter våldtäkten mördade den unga flickan. Folk rycker lite på axlarna för i ett land med samma befolkningsstorlek som Sveriges är ett mord ett bland 15-20 per dag.



Journalisten Anibal Barrow
MEN RÄTTVISAN FIRAR IBLAND EN SEGER som när sex maras dömdes till 55 års fängelse igår efter att ha dömts som skyldiga för mordet på Anibal Barrow, en öppen och seriös kritisk journalist. Han attackerade korruptionen och förbindelserna mellan den politiska-ekonomiska och narkotikakartellerna och betalade sin trohet mot de journalistiska principerna med sitt liv.

Han sköts ihjäl av ett gäng på uppdrag av den ”Faktiska Makten”. Mördarna försökte bränna upp honom med misslyckades varför de högg av honom armar, ben och huvud som kastades i en lagun i utkanten av staden La Ceiba för att krokodilerna skulle eliminera alla spår efter vår kollega. Men djuren lyste med sin frånvaro denna dag och en mobiltelefon lyckades till slut bli mördarnas misstag.

Det är från detta många gånger skrämmande vardagsliv som dessa ungdomar flyr Honduras, men som av Sheriffen och hans paramilitära rasister i Arizona fortsätter att jagas som villebråd för vapengalningarna. Och som av USA:s president Donald Trump hyllas som ”stora patrioter”.

I bästa fall, i händelse av en legalisering av tiden i USA, kan ynglingen ta värvning i USA:s militära styrkor för att stättas in var som helst på planeten för att skydda profiterna på Wall Street. Eller som Totta Näslund så politiskt pricksäkert sjöng i Tältprojektets ”Aldrig mera Krig”! från 1977:

Ty kapitalet känner inga gränser

Jag vet om tjugo år man pekar dit

då skall jag ta geväret och min ränsel

då skall jag ut igen och dö för dess profit”.

(Text av Peter Wahlqvist).










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar