söndag 24 maj 2015

Guatemala och Honduras skakas av korruptionsskandaler

Guatemalas president, den förre generalen för den militära underrättelsetjänsten under det "smutsiga kriget" i Guatemala under 1980-talet som kostade 250.000 guatemalaner livet, kämpar nu för sin egen politiska överlevnad.
Guatemala och Honduras skakas av korruptionsskandaler

Av Dick Emanuelsson 

 

TEGUCIGALPA / 2015-05-24 / I Guatemala har vicepresidenten, energiministern och centralbankschefen tvingats avgå som resultat av deras inblandning i korruption. I grannlandet Honduras plundrades Socialförsäkringssystemet på minst 350 miljoner dollar och högerregeringen är i dallring.

Min guatemalanske kollega Marcelo Colussi skriver i en analys över händelserna i sitt land:

– I mitten av 2014 uppgav en trovärdig källa på USA-ambassaden, i en ton av sekretess, att mandatperioden för (president) Otto Pérez Molina och (vicepresident) Roxana Baldetti skulle gå mot sitt slut. Troligen skulle båda komma att utlämnas till amerikansk mark och ställas inför rätta för sina band till narkotikahandeln.

För en dryg vecka slog spådomarna, eller USA-ambassadens dom, in. Vicepresident Baldetti tvingades avgå för sin inblandning i en korruptionsskandal. Enligt en av hennes närmaste väninnor, Mallory Chacón Rossell, alias “la Reina del Sur”, Söderns Drottning, ett namn uppkallat efter en av dessa otaliga knarkdokussåpor, tyder allt på att Baldetti kommer att gå samma väg till mötes som Chacón Rossell. Denna dömdes nyligen till fängelse av en domstol i Miami för narkotikahandel.

Bedrägeri av skatte- och tullavgifter

 

Demonstrationerna i Guatemala City har varit massiva. Den 17 maj demonstrerade 200.000 guatemalaner med kravet på att även president Otto Perez skulle avgå. Det är främst medelklassen som gått ut på gatorna men kravet har fått allt större spridning i de sociala klasser som betalar konsekvenserna av en brutal omänsklig stöld av allmänna medel.

För en dryg månad sedan anklagades Regeringen Perez öppet för korruption av en FN-kommission och det guatemalanska åklagarämbetet. Deras rapport avslöjade ett monumentalt bedrägeri av skatte- och tullavgifter. Det kriminella nätverket, lett av vicepresidenten Baldettis privata sekreterare hade via olagliga aktioner fört in 500 containers i landet. Utredningen av nätverket, som bland annat innehöll 66.000 telefonavlyssningar, pågick under elva månader och resulterade i arresteringar av 29 tjänstemän. Bland dem återfinns gruv- och energiministern, Erick Archila Dehesa och Guatemalas Centralbankschef.

Video: https://youtu.be/6kCynSlymIo

 

 

Utplundrat sjukvårdsystem i Honduras

 

Medan de guatemalanska åklagarmyndigheterna slår till mot de ansvariga för korruptionen, efterlyser den honduranske journalisten David Romero samma kurage i Honduras.

– I Honduras lever vi i en diktatur, säger han när Flamman träffar honom på ett stödmöte för den mest mordhotade personen i dagens Honduras.

Sedan ett år tillbaka har Romero successivt släppt detalj för detalj om hur det honduranska socialförsäkringssystemet har plundrats på vad man då trodde var två miljarder svenska kronor. I själva verket handlar det om tre miljarder kronor.

Journalisten David Romero, chef för Radio-TV-Globo i Honduras.


CIA-agent och presidentsyster

Romero offentliggjorde transaktioner och checker mellan privata läkemedelsbolag och de ansvariga på socialförsäkringsmyndigheten. Bland dem som tog emot checker fanns president Juan Orlando Hernandez syster och den förre säkerhetsministern och CIA-agenten Oscar Alvarez. Denne är brorson till en annan före detta CIA-agent, Gustavo Alvarez Martinez. Han var ÖB 1981-1984 då USA-ambassadören hette John Negroponte. Denne var spindeln i kriget mot den revolutionära sandinistregeringen i Managua som utgick från honduranskt territorium samt kriget mot FMLN-gerillan i El Salvador. David Romero var ett av offren för Alvarez´ dödsskvadron “Bataljon 3-16” men hade turen, till skillnad mot sina 200 avrättade och “försvunna” landsmän, att överleva tortyren.

I förra veckan publicerade David Romero ytterligare checker och namn på bulvan- eller spökföretag som upprättats av det regerande Nationalistpartiet. Dessa bildades enbart med målet att föra över pengar från socialförsäkringssystemet till personer i partiets ledning och på så sätt finansierades den kostsamma valkampanjen i slutet av 2013 som partiet vann via valfusk.

Två tusen honduraner har avlidit som konsekvens för plundringen av
sjukvårdssystemet, ett brott mot mänskligheten som inte är preskiberbart.


Två tusen honduraner avled

 

Avslöjandet förra veckan skakade om regeringen och högmodet som deras ministrar hade visat mot Romero för ett år sedan är i dag som bortblåst. Landets kongress har utsett en utredningskommission som Romero avfärdar som en dimridå. En majoritet av parlamentsledamöterna är ansvariga för stölden som enligt rapporter har kostat 2000 sjuka honduraner livet:

– Det är som att sätta en kanin för att vakta morötter. För det andra behövs det ingen utredningskommission för utredningen har åklagarämbetet redan gjort. Men eftersom de är tillsatta av kongressen så agerar de inte, de publicerar inte sin egen rapport som Radio-TV-Globo har citerat och publicerat delar av. Därför är riksåklagaren och hans vice lika ansvariga som de som har plundrat systemet och de måste också straffas, understryker Romero.

Går Honduras på samma väg som Guatemala?

– Jag anser att det civila samhället måste ställa sig den uppgiften. Det är i dagens situation en historisk nödvändighet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar