lördag 30 augusti 2014

Grundare av Honduras´ motståndsfront mördad

Margarita Murillo intervjuades av den svenske reportern Dick Emanuelsson i samband med Motståndsfrontens kongress i mars 2011. Foto: Mirian Emanuelsson

Video: http://vimeo.com/20450786
Honduras: “Los partidos tradicionales están felices por la decisión del Frente de no ir a elecciones” from Dick & Mirian Emanuelsson on Vimeo.

Margarita Murillo, 55, en av de den honduranska motståndsfrontens ledare, sköts i onsdags ihjäl av en grupp maskerade paramilitärer.
Vapnen avlossades direkt mot ansiktet och hon sjönk ner och dog under ett mangoträd på den jord som hon och ett 30-tal bondefamiljer kämpade för att få rätten till. Hon var ordförande för bondeorganisationen och skulle dagen efter har ett möte med Jordreforminstitutet INA för att legalisera marken.
Murillo tillhörde den grupp av folkledare som tog initiativet till bildandet av såväl Motståndsfrontens mot statskuppen i juni 2009 som bildandet av frontens politiska gren som blev Libre, Libertad y Refundación. Hon tillhörde den politiska kommissionen för Motståndsfronten och var dess koordinatör i det näst folkrikaste länet i Honduras, Puerto Cortes.
Mordet har skakat det härdade Honduras som varje dag begraver 20 personer. Även de officiella medierna öppnade sina nyheter med mordet på Murillo. Från EU-parlamentets vänstergrupp fördömdes mordet starkt.

Revolutionär under 40 år

Margarita Murillo föddes i extremt fattiga förhållanden på den honduranska landsbygden och det formande henne till den revolutionär hon blev under 40 år av politisk-social kamp. Under en jordockupation 1976 greps hon av säkerhetspolisen som torterade och våldtog henne. 1979 bildade hon Bondekvinnornas Kvinnofederation. 1985 deltog hon i bildandet den Nationella Bondefederationen CNTC och valdes in i den centrala ledningen.
1987 greps hon igen av en dödsskvadron från militären som höll henne kidnappad under fem dagar då hon systematiskt våldtogs och torterades. Hennes rygg tog allvarlig skada och hon gick under jorden och tog sig till Nicaragua. Därifrån skickade sandinisterna henne till Kuba där hon fick genomgå tre operationer i ryggraden och en sönderslagen äggstock som togs bort. Hon reste tillbaka i hemlighet 1990 och arbetade för den salvadoranska gerillan FMLN. 1991 i samband med den allmänna amnestin i Honduras efter militärdiktaturen kunde hon återigen träda fram i legalitetens ljus.
Men den 28 augusti i år mördades hon fysiskt, men henne idéer och politiska arv går vidare, skriver Motståndsfronten i ett uttalande.
Dick Emanuelsson