lördag 15 mars 2014

Vad är Femicidio?

Uttrycket användes av USA-feministen Diana Russell 1976 på en internationell tribunal i Bryssel som ett extremt våld och mord mot kvinnor.
1992 vidareutvecklade Russell i sällskap med Jill Radford ordet Femicidio och inkluderade en mängd faktorer av våld mot kvinnor som verbala övergrepp, våldtäkt, tortyr, sexuellt slaveri, incest, interfamiliärt barnsex, psykologisk aggression och en rad andra former för extremt våld mot kvinnor.
I Latinamerika och främst Centralamerika, fortsätter debatten om termen Femicidio. I en undersökning av den honduranska feministen Laurie Sanz, konstaterar denna sju teman som orsaken till Femicidio:
1.      Svartsjuka som är det vanligaste skälet.
2.      Machismo.
3.      Alkohol och droger.
4.      Mannen anser att kvinnan är hans egendom. ”Om hon inte är min ska hon inte vara någon annans heller”!
5.      Kvinnan gör slut och han vill tvinga henne tillbaka med våld.
6.      När kvinnan inte förser mannen med pengar till exempel för spritmissbruk.
7.      Hämnd mellan medlemmar i kriminella gäng som “maras” eller annan form av organiserad brottslighet som narkotikahandel, vanlig i Centralamerika. Oftast torteras, våldtas eller styckas kvinnan för att undvika spår av identitet.
I Honduras, säger Sanz, finns det också ytterligare en faktor som dramatiskt har intensifierat Femicidion i landet och det statskuppen i juni 2009. Det finns ett utbrett politiskt våld som har relation i form av polisvåld och en statlig terrorism som slår över både män som kvinnor.
Dick Emanuelsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar