måndag 11 februari 2013

(Video): Fascismens ansikte i Honduras i konkret belysning





(Video): Fascismens ansikte i Honduras i konkret belysning


TEGUCIGALPA / 2013-02-11 / Ta en titt på videon nedan. Den är en dramatisk sammanfattning på fyra minuter vad Honduras representerar idag; hunger, terror och krig som den sovjetiske poeten Majakovskij sammanfattade i ordet FASCISM.

Video YouTube:

De första sekvenserna är från primärvalets upptakt för regeringspartiets officielle kandidat Juan Orlando Hernández, Kongressens ordförande som frågar den ditbussade publiken ”Quien dijo miedo”, vem vad det som sa Rädsla”!?, ett uttryck från Motståndsfronten som också blev titeln på en film som gjordes om den heroiska Motståndsfrontens hjältar som föll för de militära gorillorna den 28 juni 2009 och tiden därefter.

Under den ”legaliserade” regimen Porfirio Lobo, har 83 bönder mördats av de paramilitära skvadronerna i Aguandalen som de tre dominerande landägarna har skapat för att försvara sina privilegier. Dussintals lärare har gått samma väg och ett 30-tal av mina kollegor har slaktats och begravts bara för att de beskrivit sanningen som den är.

USA-baser och narkotikakarteller


Militärkuppen och den efterföljande USA-vänliga nickedocksregimen öppnade också för nya USA-baser som i dess spår öppnade för narkotikartellerna. De i dag kontrollerar i dag den norra kusten i Karibien i den korridor som maffian håller med DEA:s tysta medgivande och stöd. Miskitofolket har fallit offer för denna oheliga allians, som i slutet av maj 2012, då DEA:s helikoptrar öppnade eld med M60-gevär från sina helikoptrar och mördade fyra personer, två gravida kvinnor och två barn, samt sju svårt skottskadade.

Polismakten, som ska ”Beskydda och Tjäna”, som det står på deras nya bilar, som är en donation från USA:s militära Sydkommando, mördade enbart under 2012, 143 unga honduraner, enligt Julieta Castellano, den kvinnliga rektorn på det allmänna Autonoma Universitetet (UNAH). Hennes son jagades och mördades av en polispatrull förra året.


Sekvenser från den uppmärksammade videon där fem ungdomar slaktas av ett förmodat polis-
kommando. Regeringens motto är "Kristen Humanism".


”Social rensning”, tusentals mördade ungdomar


I den andra hälften av videon ser vi ett professionellt mordkommande, som misstänks vara poliser som anländer till ett av Tegucigalpas fattiga kvarter där 5-6 ungdomar promenerar lugnt tills de två skåpbilarna dyker upp. Ut kommer mordkommandot som börjar beskjuta studenterna.

Slakten är ett faktum. Men det är inget dramatiskt för så är vardagen i det lilla centralamerikanska landet med en lika stor befolkning som Sverige på en fjärdel av dess yta. Varje dag slaktas mellan 17-20 honduraner, framför allt unga män eller 80 per 100.000 invånare, den högsta siffran i världen i länder utan väpnade konflikter.

Men femicidion är också ett faktum. Under 2012 mördades varje dag två kvinnor ”under våldsamma omständigheter”, enligt statistik från ”Observatorio de la Violencia”.

Emmo, Motståndsfrontens symbol, mördades i september 2011 av vad som har pekats ut som en
polis. Hundratals av aktiva i Motståndsfronten mördades och mördas efter militärkuppen
i juni 2009. 99% av alla mord på frontens medlemmar har inte ens utretts.

Våld och ”Colombianisering” i kapitalets tjänst


Men våldet är inte något som står över de sociala klassernas kamp. Som vi ser av mordstatistiken mot de organiserade bönderna och vem som står bakom denna, så har politiken efter statskuppen tagit mål på att slå sönder de arbetandes försvarsorganisationer så som fackföreningar, bondeorganisationer eller bostadskommittéer. Människorättsorganisationernas medlemmar utsätts för samma våld och enligt svenska ambassaden i Guatemala, som också täcker Honduras, ansvarar polisen för över 95% av morden på människorättsaktivister, vilket uppmärksammades av G16-gruppen förra året.

När denna ”Colombianisering” av Honduras nu har verkställts är det lättare att intensifiera den nyliberala politiken, överlämna koncessioner för mer än 50 floder och naturresurser till det transnationella energikapitalet. Detta vill bygga vattenkraftverk över hela landet samtidigt som en halv miljon huvudstadsbor inte har rinnande vatten eller bara en eller ett par timmar per dag. I vårt bostadsområde pumpar de vatten 1,15 tim. på onsdagar och lördagar. Resten av veckan är det torrt i ett land med 12 månader av het sommar.

"URIBE, Honduras avskyr dig! Ut ur Honduras, Terrorist", kräver denna kvinna som demonstrerar
i protest mot Uribes regelbundna besök i efterkuppens Honduras där han har köpt en jättevilla
på karibiska kusten. I Honduras opererar specialkommandon från Colombia Armé.


Om det hade varit Kuba?


Arbetsmarknaden har slagits sönder och de djupgående arbetsmarknadsreformerna och arbetsrätten som blev frukten av den stora generalstrejken 1954, som började mot slaveriet och exploateringen av arbetarna på Standard Fruits Co:s bananplantager vid karibiska kusten, men som spred sig som en löpeld över hela Honduras, finns det inte mycket av. Anställningsskyddet är borta och har ersatts av ”empleo por hora”, en halv arbetsdag för att privatkapitalet ska kunna avskeda de arbetare som har full arbetsdag och på så sätt göra sig av med skyldigheten att betala semester, övertidsersättning och sjukförsäkring. En dröm för Svenskt Näringslivs ideologer.

Det här är bara ett fragment vad som innefattas i Kapitalets Diktatur, kall statistik som inte beskriver den förtvivlan och gråt som mamman eller systern eller pappan känner när de ser sin son eller dotter bakbunden med märken av tortyr över hela den bloddränkta kroppen. Eller hur det är att förtvivlad och desperat stå på gatan efter att ”svinet till arbetsgivare” har sparkat dig. Den infantila svenska debatten om ”KLASSHAT” som småborgare inom medelklassen har fört har inget som helst med verkligt klasshat att göra. Men det är vad hundratusentals för att inte säga miljoner honduraner känner inför en klassmakt som heter kapitalism. Men detta klasshat kanaliseras in i Motståndsfronten och med förhoppning också i et organiserat arbete inom Motståndsfrontens politiska gren, Partiet LIBRE, Libertad y Refundación, som har som mål att slå sönder kapitalets diktatur, resa sig och genomföra vad miljoner honduraner drömmer om i konkreta uttryck; Revolution.

Detta värdeladdade ord som Lightvänstern i Europa är livrädd att ta i sin mun eller sätta på pränt. Men så är verkligheten. För alternativen är få och den som sticker upp skjuts ihjäl, som i videon från vad som Fascismens Honduras.

Dick Emanuelsson
Tegucigalpa

Video YouTube: